Energie

Niet alleen benzine meer, Shell gaat nu ook stroom en gas verkopen

Een laadpaal bij een tankstation, die is aangesloten op een 'superbatterij' van Shell.  Beeld  ANP
Een laadpaal bij een tankstation, die is aangesloten op een 'superbatterij' van Shell.Beeld ANP

Benzine en diesel waren al te koop bij Shell. Stroom en gas komen daar dit najaar bij.

Shell gaat vanaf komend najaar groene stroom en aardgas leveren aan consumenten en wordt daarmee een directe concurrent van energiebedrijven als Eneco, Vattenfall en Essent. De stroom die Shell levert, is afkomstig van Nederlandse zon- en windparken.

Shell koopt de stroom deels in bij andere groene-stroomproducenten maar verkoopt ook ‘eigen’ stroom. Shell heeft belangen in de windparken Borssele III en IV (die sinds februari dit jaar stroom leveren) en Hollandse Kust Noord (in aanbouw, gereed in 2023) en in zonneparken bij Heerenveen, Emmen en het Zeeuws-Vlaamse Sas van Gent. Dat laatste park gaat eind dit jaar stroom leveren. Het aandeel van de ‘eigen’ stroom in het aanbod van Shell zal in de toekomst dus groter worden.

Hoewel Nederland al veel stroomleveranciers kent - met daarbij grote partijen als Essent, Vattenfall (Nuon) en Eneco, en een hele serie kleinere die deels alleen maar groene stroom verkopen - ziet Shell toch kansen op deze markt. “We leveren alleen groene stroom, uit Nederland, tegen een scherpe prijs en kunnen klanten daarnaast extra aanbiedingen doen, zoals kortingen op stroom uit snellaadpalen voor elektrische auto’s en kortingen op de installatie van laadpalen aan huis”, zegt Barbara van de Bergh, general manager bij Shell Energy. Shell heeft momenteel ongeveer 250 snellaadpalen in Nederland staan.

Investeringen in natuurprojecten

Shell Energy is de naam waaronder Shell zijn stroomdiensten aanbiedt. Shell levert de stroom voorlopig alleen aan particulieren - het heeft daarvoor toestemming gekregen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) - maar nog niet aan kleinzakelijke klanten. Shell levert, zegt Van de Bergh, sinds anderhalf jaar al wel stroom aan een aantal grootzakelijke klanten. Klanten kunnen bij Shell Energy ook terecht voor gas. De uitstoot van dat gas wordt gecompenseerd door investeringen in natuurprojecten.

Shells stap komt niet als een verrassing. Dit jaar kondigde het bedrijf al aan dat het in de toekomst meer werk wil maken van de handel in en de verkoop van stroom. Twee jaar geleden probeerde Shell het Rotterdamse energieconcern Eneco te kopen, maar werd toen overboden door de Japanse firma’s Mitsubishi en Chubu Electric Power.

In Duitsland en Groot-Brittannië biedt Shell onder de vlag Shell Energy ook al stroom aan. Het heeft er naar zeggen van Van de Bergh meer dan een miljoen klanten, het merendeel in Groot-Brittannië. Daar nam Shell in 2018 het energiebedrijf First Utility over dat later werd omgedoopt in Shell Energy. In Nederland heeft Shell niet voor een dergelijke overname gekozen en bouwt het zijn stroomleverancier zelf op. “We hebben naar alternatieven gekeken, maar uiteindelijk voor deze optie gekozen”, zegt Van de Bergh die die keuze verder niet wil toelichten. Shell Energy gaat werken vanuit het Shell-kantoor aan het Weena in Rotterdam en telt momenteel enkele tientallen werknemers.

Dat Shell nu groene stroom gaat aanbieden aan particulieren, wil niet zeggen dat het bedrijf de komende jaren ook veel gaat investeren in wind- en zonneparken. Zulke investeringen zijn niet uitgesloten, maar liggen anderzijds ook niet voor de hand, liet bestuursvoorzitter Ben van Beurden in februari weten toen hij Shells plannen voor de lange termijn bekendmaakte. Shell denkt dat zulke projecten niet genoeg winst opleveren. Het financieren van grote wind- en zonneparken is voor Van Beurden in principe wel een optie.

Essent maakt van bedrijventerrein bij Amsterdam energieproeftuin

Energiebedrijf Essent maakt van een nieuw bedrijventerrein langs de snelweg A9 bij Amsterdam een duurzame energieproeftuin. De bedrijven daar gaan onder meer restwarmte en -koude uitwisselen om zo min mogelijk energie te gebruiken. Ook wordt het terrein grotendeels zelfvoorzienend door middel van zonnepanelen en een eigen energieopslag, waarmee de aansluiting op het bestaande netwerk zo klein mogelijk kan worden gehouden.

Voor Essent is de aanleg van de systemen op het bedrijventerrein de eerste klus voor een nieuwe divisie die op meer plekken in het land dergelijke slimme energieoplossingen wil aanleggen. Daarbij maakt het bedrijf gebruik van een softwaresysteem van moederbedrijf E.On dat alle energiestromen als elektra, verwarming, koeling en waterstof aanstuurt. Dat systeem kan volgens Essent ook in de industrie, buurten of zelfs hele steden worden gebruikt. (ANP)

Lees ook:

Shell vergroent, maar pas echt na 2030

Olie en vooral gas blijven de kurken waarop Shell drijft. Op de lange termijn gaat dat veranderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden