Klimaatschade

New York neemt het alweer op tegen olieconcerns als Shell, ditmaal wegens ‘greenwashing’

Burgemeester Bill de Blasio van New York: ‘We moeten de grootste vervuilers tot de orde roepen wegens misleidende advertenties’. Beeld Reuters
Burgemeester Bill de Blasio van New York: ‘We moeten de grootste vervuilers tot de orde roepen wegens misleidende advertenties’.Beeld Reuters

Opnieuw begint de stad New York een rechtszaak tegen oliebedrijven vanwege hun aandeel in de klimaatverandering. Ook al heeft de stad zojuist zo’n zaak verloren.

Begin deze maand verloor New York nog een rechtszaak van grote oliebedrijven, waaronder Shell: zij konden niet aansprakelijk worden gesteld voor de klimaatschade van deze Amerikaanse stad. Maar New York laat er geen gras over groeien en spant een nieuwe zaak aan, tegen ExxonMobil, BP en Shell.

Burgemeester Bill de Blasio van New York vindt dat de olieconcerns moeten worden aangepakt, omdat ze zich schuldig maken aan greenwashing, het duurzaam laten lijken van milieuvervuilende activiteiten. “Onze kinderen verdienen het om te leven in een wereld zonder klimaatverandering”, zei hij. “Dat betekent dat we de grootste vervuilers tot de orde moeten roepen wegens misleidende advertenties.”

In de dagvaarding staat dat de energiebedrijven ‘systematisch en met opzet consumenten hebben misleid’ over ‘de centrale rol die hun producten spelen bij het veroorzaken van de klimaatcrisis’. Ze verkochten hun brandstoffen aan de pomp met reclameslogans zoals ‘schoner’ en ‘uitstootverminderend’.

‘Uniek internationaal probleem’

In 2018 spande New York ook al een rechtszaak aan tegen Shell, BP, Chevron, ConocoPhillips en ExxonMobil. De stad wilde miljarden dollars zien vanwege de klimaatschade en de maatregelen die de stad daartegen moet nemen. De bedrijven waren immers medeverantwoordelijk voor de opwarming van de aarde en de stijging van de zeespiegel.

Maar op 1 april stelde de rechter in hoger beroep vast dat klimaatverandering een zaak is voor de nationale overheid. “De opwarming van de aarde is een uniek internationaal probleem en een nationale zorg.” De oliebedrijven wonnen dus.

In het nieuwe dossier stelt New York dat Shell, BP en ExxonMobil consumenten ten onrechte wijsmaken dat ze bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering door hun producten te kopen. Daarnaast klaagt de stad dat de energiebedrijven zichzelf in campagnes presenteren als voorlopers in de strijd tegen klimaatverandering. “De gedaagden hebben miljoenen uitgegeven om consumenten te laten geloven dat ze een groene, schone keuze zijn. Maar dat zijn ze niet”, aldus het juridisch hoofd van de gemeente.

Teleurstelling bij Shell

Naast de drie oliegiganten is ook brancheorganisatie American Petroleum Institute aangeklaagd. Volgens deze instelling is de sector er de afgelopen jaren wel degelijk in geslaagd om de eigen uitstoot terug te dringen.

“We zijn teleurgesteld dat de stad New York opnieuw een rechtszaak begint over klimaatverandering”, zegt een woordvoerder van Shell. “Het is praktisch dezelfde zaak als die van enkele weken terug.” Shell noemt klimaatverandering een grote opgave voor de wereld, die om slim overheidsbeleid vraagt en om acties van het bedrijfsleven en de samenleving. Het Nederlands-Britse concern zegt hierbij het voortouw te willen nemen.

Lees ook:

Shell gaat vergroenen. Maar hoe?

Shell zal in 2050 zelf geen broeikasgassen meer uitstoten. Het concern gaat vergroenen. Maar hoe? Beleggers raken bezorgd en roeren zich.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden