Infrastructuur

Netflix en YouTube schroeven de beeldkwaliteit in Europa terug om het internet te ontlasten

De servers van de Amsterdam Internet Exchange, een van de belangrijkste knooppunten voor internetverkeer in de wereld. De organisatie merkt dat het internetgebruik fors hoger ligt deze week. Beeld ANP
De servers van de Amsterdam Internet Exchange, een van de belangrijkste knooppunten voor internetverkeer in de wereld. De organisatie merkt dat het internetgebruik fors hoger ligt deze week.Beeld ANP

Netflix gaat z’n series en films op een lagere beeldkwaliteit aanbieden in Europa, na een oproep van de EU om het internet niet teveel te belasten. Youtube neemt een vergelijkbare maatregel.

Hans Nauta

De Amerikaanse bedrijven reageren op een verzoek van EU-commissaris Thierry Breton. Die waarschuwde deze week dat de Europese telecominfrastructuur onder druk staat nu veel Europeanen thuisblijven. Thuiswerkers houden videovergaderingen en kinderen krijgen schoolles via YouTube of andere streamingplatforms.

“Streaming platforms, telecombedrijven en gebruikers hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om het vlekkeloze functioneren van het internet te verzekeren”, zei Breton deze week. Als commissaris voor de interne markt belde hij met de Amerikaanse baas van Netflix, CEO Reed Hastings. Breton pleitte ervoor om de beeldkwaliteit te verlagen. Een vergelijkbaar gesprek had hij met topman Sundar Pichai van Alphabet, het moederbedrijf van Google en YouTube.

“Om internettoegang voor iedereen te garanderen: laten we overschakelen naar de standaard-resolutie als HD-kwaliteit niet noodzakelijk is”, schreef Breton hierover op Twitter.

Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld en hoe groter het internetverkeer. Wie Netflix kijkt met een hoge beeldkwaliteit, haalt per uur 3 gigabyte aan gegevens op. Bij de lagere standaardkwaliteit is dat 1 GB, schrijft Netflix op de website. Het verwacht met de aangekondigde maatregelen het eigen dataverkeer in Europa met 25 procent te verminderen.

Van berichtenservice tot computerspel, het gebruik ligt fors hoger

Telecombedrijven merkten deze week dat het datagebruik overdag flink hoger ligt dan gebruikelijk. Maar ze zeggen ook dat er voldoende capaciteit is om de vraag aan te kunnen.

Toch moet een techreus zoals Facebook alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat Whatsapp overbelast raakt. Het aantal gesprekken via deze app is verdubbeld, zei topman Mark Zuckerberg. Het gebruik ligt ruim boven de jaarlijkse piek van Oud en Nieuw. Zuckerberg noemde het een opgave om de dienst in de lucht te houden.

In Italië was het internetverbruik met 70 procent toegenomen, zei Telecom Italia, ook door computerspellen zoals Fortnite. In Spanje wordt gebruikers gevraagd om buiten piekuren te downloaden.

In Nederland is de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) een belangrijk knooppunt in het internetverkeer. “We zien een forse toename van het dataverkeer”, zegt een woordvoerder. “Meer verkeer tussen negen en vijf vanwege het thuiswerken. En meer in de avonduren omdat niemand in het theater of op een terras kan zitten.”

Maandagmiddag om 12 uur lag het internetverkeer 12 procent hoger dan precies een week eerder, berekende AMS-IX. “Maar ook een verdubbeling zouden we nog makkelijk aankunnen.”

Lees ook:

Netflix wordt weer flink duurder en zet volop in op eigen producties

Juist vanwege eigen producties als ‘Bird Box’ en ‘Tidying up with Marie Kondo’ kan Netflix het maken om de prijs omhoog te gooien in de Verenigde Staten, voor de vierde keer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden