Nederlandse werkloosheid blijft laag maar daling stokt

Zowel het Nederlandse als het Europese werkloosheidspercentage daalt de laatste maanden niet meer. Het gemiddelde werkloosheidspercentage van de EU-landen staat vanaf mei 2019 op 6,3. In Nederland bedraagt het 3,5 procent. Nederland hoort daarmee tot de zes EU-landen met de laagste werkloosheid. Alleen in Malta, Polen, Duitsland en Tsjechië was de werkloosheid lager en in Hongarije even hoog. Dat meldt het CBS vandaag op basis van nieuwe cijfers.

In het voorjaar van 2019 werd in Nederland de laagste werkloosheid gemeten sinds de start van de crisis in 2008. Van maart tot en met mei was 3,3 procent van de beroepsbevolking van 15 tot 75 jaar werkloos. Vanaf juni is dit percentage licht gestegen naar 3,5 in augustus. Daarna bleef de werkloosheid gelijk. Deze afvlakking is ook zichtbaar in de 28 EU-landen, al loopt het percentage over de verschillende landen wel enorm uiteen. 

Het hoogst was de werkloosheid eind augustus 2019 in Griekenland en Spanje, waar respectievelijk 16,8 procent en 14,2 procent van de beroeps­bevolking werkloos was. Zo hoog is het in Nederland zelfs in de hoog­tijdagen van de crisis nooit geweest.

In februari 2014 telde het CBS een werkloosheidspercentage van 7,9 in Nederland, hoger dan dat is het de afgelopen tien jaar nooit geweest. Dat is dan wel volgens de ­internationale definitie van werkloosheid, waarbij mensen die meer dan 1 uur per week werken al niet meer als werkloos meetellen.

Lees ook:

Ambtenaren die werklozen helpen, zijn zelf hun baan niet zeker in Rotterdam

Uitzendkrachten van de gemeente Rotterdam zijn de onzekerheid zat. Een petitie moet bestuurders en politici herinneren aan hun eigen belofte: de flexibele schil bij de gemeente te verkleinen naar een tiende.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden