Brexit

Nederlandse vissers wachten op visvergunning Britse wateren

Vissersboten in de haven van IJmuiden. Nederlandse vissers zijn opgelucht dat er een brexitdeal is, maar zijn niet blij met de gesloten deal. Nederlandse vissers mogen de komende jaren een kwart minder vis vangen in Britse wateren.  Beeld ANP
Vissersboten in de haven van IJmuiden. Nederlandse vissers zijn opgelucht dat er een brexitdeal is, maar zijn niet blij met de gesloten deal. Nederlandse vissers mogen de komende jaren een kwart minder vis vangen in Britse wateren.Beeld ANP

Nederlandse vissers hebben nog geen groen licht om vanaf het nieuwe jaar in Britse wateren te vissen. Vanwege het brexit-akkoord, dat 1 januari ingaat, moet het Verenigd Koninkrijk visvergunningen afgeven en dat is nog niet gebeurd.

Gerard van Balsfoort, voorzitter van de Redersvereniging voor de Zeevisserij en de Europese Visserij Alliantie, hoopt dat de vergunningen voor middernacht binnen zijn. Dat het nog niet rond is, heeft volgens hem te maken met het Britse parlement dat zijn ja-woord nog moest geven aan het brexit-akkoord. Dit deed het afgelopen woensdag. “Voor die tijd konden de Britten geen vergunningen afgeven. Ik hoop dat het gaat lukken. Maar niemand kan het met zekerheid zeggen.”

Nederlandse vissers gaan normaal gesproken 2 of 3 januari weer de zee op, zegt Van Balsfoort. Zonder vergunning van de Britten moeten zij zich beperken tot vissen in de Europese wateren. “Een schip van een Nederlands visserijbedrijf is nog in Britse wateren. Dat hoort vannacht of het een vergunning krijgt om door te vissen. Anders moet het zijn netten inhalen en richting EU-wateren varen.” Zodra de visvergunning binnen is, vertelt Van Balsfoort, houdt niets de Nederlandse vissers tegen om in Britse wateren te vissen.

Straf

Wie zonder vergunning in Britse wateren vist, riskeert een straf. Je bent dan volgens de bestaande EU-regelgeving met illegale visserij bezig, weet Van Balsfoort. “De Britten kunnen je op zee arresteren en opbrengen in een Britse haven. Dan kom je voor de rechter en kun je een hoge boete krijgen.” Hij verwacht niet dat Nederlandse vissers dit risico nemen.

Visserijbedrijf Cornelis Vrolijk in IJmuiden stuurt begin januari zijn schepen de zee op. Het bedrijf was al van plan om de Britse wateren te ontwijken. “Daar vissen onze trawlers alleen in het voorjaar, de zomer en in het najaar”, zegt Arnout Langerak, directeur pelagische visserij. Daaronder vallen vissen als makreel en haring. “Zonder vergunning mag je wel door de Britse wateren varen maar niet vissen.”

Vergunning

Langerak verwacht dat de vergunning er komt, omdat er een brexit-overeenkomst ligt waarin de toegang tot de Britse wateren is geregeld. Volgens het akkoord mogen Nederlandse vissers de komende 5,5 jaar in Britse wateren vissen, maar daarbij gemiddeld 25 procent minder vangen. In 2026 wordt er opnieuw onderhandeld.

Zolang er geen vergunning is, kiest visser Peter Kuyt in IJmuiden ervoor om met zijn kotter in Europese wateren te vissen. In het brexitloze tijdperk ving hij zijn tong en schol in de Britse wateren. Daar heb je straks enorme controles, verwacht Kuyt. “Dan word je opgebracht.”

Opmerking 2 januari: De vergunningen zijn inmiddels verstrekt, dus de Nederlandse vissers kunnen vis vangen in de Britse wateren.

Lees ook:

Nieuwe douaneregels EU-Verenigd Koninkrijk van kracht, eerste trucks door Kanaaltunnel

De nieuwe douane- en grensformaliteiten tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn om middernacht ingegaan. De Britten hebben om 23.00 Engelse tijd de interne Europese markt verlaten en moeten het nu, vier jaar na het brexitreferendum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden