Visserijsector

Nederlandse vissers vingen in 2020 evenveel vis als het jaar ervoor, toch was het allesbehalve een goed jaar

Mosselen worden op de Oosterschelde opgevist in juli dit jaar tijdens de seizoensstart van de Zeeuwse bodemcultuurmosselen.  Beeld ANP, Lex van Lieshout
Mosselen worden op de Oosterschelde opgevist in juli dit jaar tijdens de seizoensstart van de Zeeuwse bodemcultuurmosselen.Beeld ANP, Lex van Lieshout

Brexit, corona, windmolens op zee, personeelstekort en tegenvallende vangsten. Het zit de visserijsector niet mee.

Het was geen goed jaar voor de Nederlandse vissers. Alhoewel het ze in 2020 lukte om uiteindelijk 64 miljoen kilo vis en garnalen te vangen – zo goed als evenveel als het jaar ervoor – daalde de totale opbrengst van de vangst van 238 miljoen euro in 2019 naar 213 miljoen euro vorig jaar. Dat meldt de Wageningen Universiteit vrijdag in haar rapport Visserij in cijfers.

Het kwam vooral door de coronapandemie dat het resultaat tegenviel; door de lockdowns in binnen- en buitenland daalden de prijzen van veel luxere vissoorten, en dat merkten de vissers. Alleen de garnalenprijs steeg, maar daar waren dan weer te weinig pellers.

Corona was niet het enige probleem. Er was ook de brexit. Om nog op de Britse wateren te mogen vissen, moesten de Nederlandse vissers met een lagere vangst akkoord gaan. De opbrengst van haring ging met 12 procent achteruit, bij makreel werd een kwart minder gevangen en van horsmakreel daalde de vangst met bijna een derde vergeleken met voorgaande jaren.

Verbod op pulsvissen zit vissers dwars

Het visgebied wordt ook kleiner door de komst van windparken op zee, en doordat er meer zee wordt aangewezen als natuurgebied. Nu is 5 procent van de Nederlandse Noordzee beschermd. In 2030 moet dat 15 procent zijn, staat in het Noordzee-akkoord. En dan is er nog de stikstofdepositie waar kustvissers mee te maken kunnen krijgen.

Verder wijzen de onderzoekers op het verbod op pulsvissen, vissen met stroomstootjes, dat de sector dwarszit. Er wordt in Brussel ook gesproken over het beperken van de bodemberoerende visserij in bepaalde gebieden. Dit kan grote impact hebben op de Nederlandse visserij omdat hier het merendeel van de vissers werkt met bodemberoerend materiaal. Daarbovenop, meldt de Wageningen Universiteit, kwam het vorig jaar ook voor dat schepen een tekort aan personeel hadden waardoor ze soms niet konden uitvaren.

Er was wel positief nieuws over mosselen

“Al met al belemmeren de onzekere omstandigheden het perspectief van de kottervissers en zorgen deze ervoor dat innovaties niet van de grond komen", staat in het rapport. De onzekerheden betekenen ook dat het lastig wordt voor vissers om leningen te krijgen voor de nodige investeringen.

De regering heeft eerder al een saneringsregeling aangekondigd waar een deel van de vissers zeker gebruik van zal gaan maken, terwijl een ander deel van de vissers juist wil blijven vissen en meer perspectief vraagt.

Er was ook positief nieuws: de mosselsector deed het dit jaar beter dan andere jaren. De prijs van de mosselen steeg, en de kweekpercelen ontwikkelden zich verder waardoor de opbrengst beter wordt. Het afgesloten Mossselconvenant zorgt ook voor duidelijkheid, zodat de mosselvissers in ieder geval wel weten waar zij de komende jaren aan toe zijn.

Lees ook:

Vissers voelen zich verjaagd door windmolenparken op zee en in IJsselmeer

De visserij wil na de zomer om de tafel met demissionair landbouwminister Carola Schouten. De sector eist dat afspraken worden gemaakt over de ruimtelijke inrichting van de Noordzee en de rol die de visserij daarin speelt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden