Hightech groenteteelt

Nederlandse megakassen in China worden niet alleen producent van groenten, maar ook een attractie

Het Nederlandse bedrijf FoodVentures heeft de leiding over de grootste groentekas van Shanghai. Op 15 maart gaan de eerste planten de kas in.  Beeld FoodVentures
Het Nederlandse bedrijf FoodVentures heeft de leiding over de grootste groentekas van Shanghai. Op 15 maart gaan de eerste planten de kas in.Beeld FoodVentures

Het Nederlandse bedrijf FoodVentures plant op 15 maart de eerste tomaten en komkommers in kassen bij de Chinese miljoenenstad Shanghai.

Binnenkort liggen de supermarktschappen in Shanghai vol met lokaal geproduceerde Nederlandse tomaten en komkommers. Dat is in ieder geval het doel van het Nederlandse bedrijf FoodVentures, dat in het nabijgelegen Chongming op 15 maart de eerste zaadjes plant in de 15 hectare grote kassen die het daar runt. Dat is ongeveer de oppervlakte van dertig voetbalvelden. Tientallen miljoenen tomaten, komkommers, kroppen sla en kruiden moeten er de komende jaren worden gekweekt voor de lokale consument.

“In China is steeds meer behoefte aan gezonde groenten,” zegt Dirk Aleven, directeur van FoodVentures uit Everdingen. “Het probleem is alleen: in de Chinese miljoenensteden gaat dat om enorme aantallen. Die kun je niet meer verzamelen bij de kleine boeren, die hebben er de schaal en de technologie niet voor om dat schoon te kunnen produceren.”

Dat kan wel in de kassen in Chongming, zegt het bedrijf. Omdat de kassen dicht zijn, kunnen de gewassen gemakkelijk schoon gehouden worden zonder gebruik van chemicaliën. Door water te recyclen, gaan er bovendien minder meststoffen de grond in. En doordat het lokaal wordt geproduceerd, hoeft er ook minder getransporteerd te worden, en gaan er dus minder brandstoffen de lucht in.

‘Het kan niet duurzamer dan in een Nederlandse kas’

Het idee dat kassen energie slurpen is dan ook achterhaald, stelt Aleven: “Vroeger hielden kastuinbouwers nog geen rekening met afvalstoffen, maar daar is de laatste twintig jaar veel in verbeterd. Uit recent onderzoek van de universiteit van Wageningen bleek al dat groenteteelt niet duurzamer kan dan in een Nederlandse kas.”

FoodVentures heeft al sinds 2015 kassen staan in Oekraïne, met voornamelijk sla. Later kwamen daar Georgië en Kazachstan bij. Daar ging het bedrijf naartoe omdat de strenge Oost-Europese winters tot grote voedseltekorten leidden. Aleven: “Van oktober tot mei wordt 80 procent van de consumptie daar geïmporteerd, en dat voedsel is daarvoor duizenden kilometers onderweg. Dat kan natuurlijk veel beter lokaal verbouwd worden, in een kas. Alleen weten ze daar vaak nog niet hoe ze met moderne hightechkassen om moeten gaan.”

FoodVentures zet Nederlandse telers en managers in, met het doel om ook lokaal personeel op te leiden zodat ze uiteindelijk de leiding kunnen overnemen. Aleven: “Er staat ook in China wel al voor 90 procent lokaal personeel in de kas.” In Oekraïne is het werk inmiddels helemaal overgenomen door lokale telers, en houdt FoodVentures digitaal van een afstand de productie in de gaten.

Hightechkassen in China

China kent al zo’n 9000 hectare aan glazen kassen, maar slechts een deel daarvan is hightech te noemen. Van naar schatting nog geen 10 procent van de kassen is de technologie vergelijkbaar met wat we in Nederland kennen, meldt het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit op zijn website. Grote kasprojecten zijn veelal gefinancierd door Chinese vastgoedbedrijven, maar de technologie komt veelal uit Nederland.

Het management van de hightechkassen is veelal nog een groot probleem. In China ontbreekt de kennis en ervaring. En het aantal buitenlandse tuinders dat in China aan de slag wil, is nog beperkt. Een nieuwe ontwikkeling is dat de investeerders het management van de kassen, inclusief de vermarkting van de producten, uitbesteden aan internationale (Nederlandse) consortia, zoals aan FoodVentures.

Voor het opzetten van de kassen in Chongming werkt FoodVentures met de Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande. Evergrande is eigenaar van de kassen, FoodVentures huurt ze voor 25 jaar. FoodVentures is verantwoordelijk voor de teelt, de marketing en de verkoop van de groenten. Dat is een businessmodel dat in deze sector bijna niet voorkomt, vertelt Aleven. In Nederland is de eigenaar van de kas doorgaans ook de teler.

Toeristische attractie

De Chinese kassen moeten naast producent van groenten, ook een toeristische attractie worden. “Het is een trend dat de Chinese stedeling vaker naar buiten wil om te zien waar zijn eten en drinken vandaan komt”, stelt Aleven. “Onze kassen liggen in ‘de grote achtertuin van Shanghai’, naast het terrein waar vanaf mei de Flower Expo moet gaan plaatsvinden. Het is de bedoeling dat wij daar ook mensen gaan ontvangen.”

De ambitie van FoodVentures en Evergrande is om bij iedere grote Chinese stad een kas te hebben staan. Volgens Aleven liggen er al plannen klaar voor onder meer Peking en Wuhan. En ook het Midden-Oosten lonkt. “Ook daar zien wij een grote wens om lokaal eigen groenten te kunnen kweken, ook daar is vraag naar telers. Het vastgoed is er, alleen de uitvoerder ontbreekt nog.”

Lees ook:

Nederlandse agro-pioniers leren de wereld tech-telen

Nederland loopt voorop op het gebied van telen. Op de GreenTech-beurs in Amsterdam kunnen bezoekers uit de hele wereld zien wat Nederland in huis heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden