Uitvoer

Nederlandse landbouwexport in 2021 voor het eerst boven de 100 miljard euro

Zowel voor de verkoop in Nederland als voor de export van bloemen was 2021 een topjaar.   Beeld Remko de Waal, ANP
Zowel voor de verkoop in Nederland als voor de export van bloemen was 2021 een topjaar.Beeld Remko de Waal, ANP
redactie economie

De waarde van de landbouwexport in 2021 wordt geraamd op 104,7 miljard euro. Een record. Dat melden Wageningen University & Research (WUR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van gezamenlijk onderzoek.

De landbouwexport in 2021 is 9 miljard euro hoger (ruim 9 procent) dan in 2020. De groei is te danken aan zowel een stijging van de prijzen als een groei van het exportvolume. Net als in eerdere jaren zijn bloemen, planten, bloembollen en boompjes het belangrijkste landbouwexportproduct, in euro's gemeten. In 2021 werd voor 12 miljard euro aan sierteeltproducten uitgevoerd, een kwart meer dan in 2020. Dat kwam vooral door de sterk gestegen prijzen dit jaar van bloemen en planten.

Vlees is het tweede meest uitgevoerde landbouwproduct. De vleesexport nam met 7 procent toe tot 9,1 miljard euro in 2021. Ook alle andere belangrijke landbouwgoederen noteren een exportgroei. Alleen de export van bereidingen van graan, meel en melk is gekrompen. Een oorzaak hiervan is de forse afname van de export van babymelkpoeder naar China.

Export naar VK stagneerde

De export bestaat voor ruim 75 miljard euro uit goederen van Nederlandse makelij, de rest is wederuitvoer van buitenlandse landbouwgoederen. De export naar het Verenigd Koninkrijk stagneerde flink doordat Nederland sinds de brexit minder vaak wordt gebruikt als doorvoerland. Sinds 1 januari 2021 is het vanwege invoerrechten aantrekkelijker om goederen van buiten de Europese Unie direct naar het Verenigd Koninkrijk te vervoeren en niet via Nederland.

Daardoor groeide de totale export naar het Verenigd Koninkrijk nauwelijks. Voor dit jaar wordt verwacht dat de export zelfs daalt, doordat veel Britse controles op dierlijke en plantaardige producten en diverse douaneformaliteiten zijn uitgesteld tot 2022. Frankrijk is vorig jaar al het Verenigd Koninkrijk gepasseerd als derde belangrijkste bestemming voor de Nederlandse landbouwexport. Op nummer 1 staat Duitsland, een kwart van de landbouwexport gaat daarnaartoe, gevolgd door België met ruim tien procent.

Lees ook:

Hogere kosten en langere levertijden: de wereldhandel is voor bedrijven lastiger dan in het eerste coronajaar

Veel Nederlandse exportbedrijven hebben te maken met verstoringen. In een reactie daarop verhogen ze hun eigen prijzen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden