Boetes

Nederlandse distributiecentra vaak onveilig, ontdekt de Arbeidsinspectie

Een distributiecentrum van een bezorgdienst. Volgens de Arbeidsinspectie zijn de arbeidsomstandigheden in Nederlandse distributiecentra vaak zwaar onder de maat. Beeld Arie Kievit
Een distributiecentrum van een bezorgdienst. Volgens de Arbeidsinspectie zijn de arbeidsomstandigheden in Nederlandse distributiecentra vaak zwaar onder de maat.Beeld Arie Kievit
Redactie Trouw

Veel distributiecentra in Nederland overtreden de regels voor veiligheid en gezondheid, meldt de Arbeidsinspectie in een rapportage. Bij 163 van de 200 centra die de Arbeidsinspectie controleerde, was sprake van overtredingen: 28 daarvan betitelt de Inspectie als ‘zeer ernstig’. In totaal telde de Arbeidsinspectie 547 overtredingen bij de 200 centra.

Onder een ‘zeer ernstige’ overtreding schaart de Arbeidsinspectie onder meer het ontbreken van goede beveiliging van stellages. Werknemers die op die stellages werken om spullen te pakken liepen daardoor de kans op een val, soms van 9 meter. Bij 108 van de 200 distributiecentra ontbraken scheidingen tussen looppaden en rijpaden, of waren die scheidingen tussen de paden niet goed aangegeven. Werknemers liepen daardoor meer kans om door een heftruck te worden aangereden.

Daarnaast ontdekte de Arbeidsinspectie dat centra coronaregels aan hun laars lapten, of geen maatregelen hadden genomen om besmetting met het coronavirus te voorkomen. De Arbeidsinspectie schreef naar aanleidingen van haar bevindingen tien boeterapporten uit. In twintig gevallen werden werkzaamheden tijdelijk stilgelegd. De 200 centra die de Arbeidsinspectie controleerde, waren in de twee jaar daarvoor niet gecontroleerd. De controles vonden soms plaats na meldingen van misstanden door het personeel.

De taal niet machtig

Nederland telt 9000 distributiecentra. Ruim tachtig procent maakt gebruik van uitzendkrachten en 36 procent maakt gebruik van arbeidsmigranten. Van hen werken er veel op uitzendbasis. Zij worden voor korte of onzekere perioden aangenomen en zijn de Nederlandse taal vaak niet machtig.

Bij 178 van de geïnspecteerde distributiecentra bleek het werk fysiek belastend, maar 105 daarvan hadden dat risico niet onderzocht om maatregelen te kunnen nemen. De Arbeidsinspectie heeft waarschuwingen uitgedeeld zodat die maatregelen alsnog worden genomen. De Arbeidsinspectie noemt het gebrek aan aandacht voor belangrijke risico’s en het hoge aantal overtredingen ‘opvallend’. ‘Distributiecentra in Nederland dienen serieus werk te gaan maken van veilig en gezond werk’, oordeelt de inspectie.

Lees ook:

Arbeidsinspectie wil minder arbeidsmigranten

Er zijn veel redenen – zoals uitbuiting en de woningnood, maar ook het milieu – om te streven naar minder arbeidsmigranten in Nederland, vindt de Arbeidsinspectie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden