Bedrijven

Nederlandse banken verleenden voor 22 miljard euro aan coronasteun

Beeld ANP

Nederlandse banken hebben sinds het begin van de coronacrisis in maart voor 22 miljard euro aan steun verleend aan bedrijven. Die kregen bijvoorbeeld uitstel van aflossingen of extra leningen. Al 158.000 bedrijven maakten daar gebruik van en 32.400 particulieren, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Al sinds mei neemt de vraag naar deze extra steun af. Voorzitter Chris Buijink van de NVB denkt dat ondernemers voorzichtig zijn omdat ze economisch moeilijke tijden verwachten of rekening houden met het aflopen van de overheidssteun in het najaar. "Ondernemers gaan minder nieuwe leningen aan, bijvoorbeeld omdat ze niet weten of zij een investering terug kunnen verdienen of extra schuld wel kunnen terugbetalen.”

Het einde van steunmaatregelen moet volgens Buijink goed worden afgestemd tussen banken, de Belastingdienst, gemeenten en het UWV. Zij moeten "het moment voor het inlopen van achterstanden en stoppen van steun goed timen" om te voorkomen dat ondernemers "de gevolgen van de coronacrisis in één keer voor de kiezen krijgen".

Sinds de vorige melding begin juli zijn bijna 3000 nieuwe leningen verstrekt aan ondernemers, waardoor de teller nu op 29.000 leningen staat. In totaal is daar een bedrag van 18,9 miljard euro mee gemoeid. Nog eens 129.000 bedrijven kregen uitstel van betaling van hun bank voor in totaal ongeveer 3 miljard euro. Die getallen veranderen al sinds mei nauwelijks meer.

Zo'n 32.400 consumenten kregen uitstel van aflossing voor hun hypotheek of consumptief krediet. Dat zijn er zo'n 400 meer dan begin juli. In totaal bedroeg de steun aan consumenten circa 77 miljoen euro.

Lees ook:
Ook kerken kregen coronasteun: ‘Wij zijn ook een vorm van bedrijf. Als de regeling er is, kan je die gebruiken’

Ook kerken, met name katholieke, hebben met succes een beroep gedaan op de financiële steun van de overheid. Zij hebben het geld gebruikt om de salarissen van kosters, beheerders en ander niet-geestelijk personeel door te betalen tijdens de lockdown.

Gaat corona de bank en de samenleving weer bij elkaar brengen?

Geheel in tegenstelling tot 2008 zijn banken nu de helpende hand in de dreigende economische crisis, niet de veroorzaker ervan. Gaat ze dat helpen met het vertrouwensherstel waar ze al zo lang naar zoeken?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden