Coronacrisis

Nederlands bouwbedrijf Bam moet banen schrappen door blunders en pech. ‘Een pijnlijke beslissing’

null Beeld ANP
Beeld ANP

Bij Nederlands grootste bouwbedrijf Bam verdwijnen honderden banen. Door corona en stikstof zijn de problemen acuut, maar de misère heeft dieperliggende oorzaken.

Jochem van Staalduine

Honderden banen verdwijnen bij Nederlands grootste bouwbedrijf Bam. Het bedrijf uit Bunnik wil jaarlijks honderd miljoen euro besparen om de kosten in lijn te brengen met de verwachte lagere omzet. Het grootste deel van die bezuiniging komt tot stand door te schrappen in het personeelsbestand. Gezien het te bezuinigen totaalbedrag kan het aantal ontslagen ook weleens de duizend aantikken. Bam heeft nu 19.500 werknemers in dienst.

Grootste boosdoener is volgens het bedrijf de coronacrisis. Daardoor liggen veel projecten stil. In april en mei werkte de bouwer op 65 procent van de maximale capaciteit. Ook de stikstofuitspraak van de Raad van State en daaruit voortvloeiende maatregelen leidden tot gelummel op bouwplaatsen.

Maar er is meer aan de hand. Bam is tegenwoordig kieskeuriger bij het inschrijven voor bouwprojecten. De afgel open jaren heeft het bedrijf veel verliezen geleden op ambitieuze, langlopende projecten. Ondanks de tot voor kort vruchtbare stand van de economie heeft de bouwer daardoor relatief weinig vet op de botten.

Buitenissige bouwprojecten buiten Europa

Zo heeft Bam al meer dan honderd miljoen euro moeten afboeken op de zeesluis in IJmuiden, door problemen bij de deurkassen waarop Bam en bouwbedrijf VolkerWessels roldeuren wilden plaatsen. Ook de instorting van het stadsarchief van Keulen boven een door Bam gegraven metrotunnel was een fikse tegenvaller. Na een schikking moest het bouwbedrijf 36 miljoen euro betalen.

Ook is Bam betrokken bij buitenissige bouwprojecten buiten Europa, zoals de renovatie van onderzoeksstations op Antarctica, de vernieuwing van watervoorziening in Sierra Leone, een arena in Abu Dhabi en het Museum of the Future in Dubai. In de eerste helft van dit jaar leed Bam International 56 miljoen euro verlies.

De beslissing om te stoppen met projecten buiten het eigen continent is al eerder dit jaar genomen. Bam International neemt geen nieuwe projecten meer aan. Het aantal openstaande klussen moet eind volgend jaar gereduceerd zijn tot nul. De onzekere toekomst van de ongeveer 600 werknemers van Bam International staat los van de huidige reorganisatie, zegt een woordvoerder van Bam. “Dit is een aanvullende reorganisatie. Er is geen relatie.”

‘Een pijnlijke beslissing’

De winstwaarschuwingen die Bam als gevolg van alle missers en pech verstuurt, hebben zich inmiddels bijna ontwikkeld tot een jaarlijkse traditie. In juli van dit jaar ontvingen beleggers de meest recente. Door de coronapandemie leed Bam in de eerste helft van dit jaar 234 miljoen euro verlies. De omzet kromp een tiende tot 3,1 miljard euro.

Topman Rob van Wingerden kreeg eerder dit jaar ‘in goed overleg’ geen nieuwe termijn. Zijn kersverse opvolger Ruud Joosten grijpt nu dus in. “Hoewel dit een pijnlijke beslissing is voor de betreffende medewerkers, is het een noodzakelijke stap”, zegt hij in een verklaring.

Hoeveel banen precies verdwijnen, is afhankelijk van de uitkomst van besprekingen van Bam met ondernemingsraden en vakbonden. Het bouwbedrijf heeft haast: in de komende zes maanden moet de bezuinigingsoperatie plaatsvinden, om al in 2021 aanzienlijk geld te besparen. “De reorganisatie is groepsbreed, op alle niveaus. Ook op het hoofdkantoor”, zegt de woordvoerder.

Op de beurs is een aandeel Bam nu iets meer dan een euro waard. Drie jaar geleden verhandelden beurshandelaren datzelfde aandeel nog voor bijna vijf euro. In 2007 lag de waarde zelfs op 17,50 euro.

Lees ook:

Vertrekkende Bam-topman kon slecht getij niet keren

Bouwbedrijf Bam neemt afscheid van topman Rob van Wingerden. Hij moest het bedrijf de afgelopen jaren door zware tijden loodsen.

Gesloten bouwplaatsen en een ingestort stadsarchief kosten Bam tientallen miljoenen

De coronacrisis slaat flink toe bij bouwer Bam. In Ierland, België en Engeland kon het bedrijf wekenlang niet bouwen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden