Coronabeleggers

Nederland telt steeds meer beleggers, en de nieuwkomers zijn niet bang voor een beetje risico

null Beeld Fadi Nadrous
Beeld Fadi Nadrous

Nederlanders zijn meer aan het beleggen geslagen tijdens corona, en bepaald niet voorzichtiger: om rendement te kunnen halen, zoeken ze de risico’s op.

Dirk Waterval

Nederland is sinds vorig jaar heel wat nieuwe beleggers rijker. Beleggers die vaker dan voorheen menen dat ze er verstand van hebben, en die ook eens meer risico’s zijn gaan nemen. Uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat het aantal beleggende huishoudens in één jaar tijd met 11 procent is gestegen naar 1,6 miljoen. Meer dan de helft van de beginnende groep is jong (tussen de 18 en 34 jaar).

Voornaamste reden voor de toename is de lage spaarrente, blijkt uit de representatieve enquête. Het gemak waarmee iemand tegenwoordig een beleggingsrekening kan openen speelt ook een grote rol – bijvoorbeeld via de bank waar hij toch al klant is, of via gratis apps op de telefoon.

Per ongeluk op krediet beleggen

AFM moet erop toezien dat consumenten niet zomaar beleggingsproducten aangesmeerd krijgen die eigenlijk te complex of te risicovol zijn voor de hobbyist. Beleggingsinstellingen blijken in de praktijk nog niet altijd goed in de peiling te hebben of de juiste beleggingsproducten wel bij de juiste klantengroepen terechtkomen, oordeelt AFM.

Daarom dringt de waakhond aan op ‘zorgvuldiger klantacceptatie’ bij de desbetreffende instellingen, die overigens niet bij naam worden genoemd. Zo wil AFM voorkomen dat onervaren beleggers per ongeluk op krediet beleggen, of onnadenkend in complexe producten als ‘turbo’s’ of opties stappen.

Dat het tot nu toe bij aanbevelingen blijft, betekent volgens AFM-bestuurder Jos Heuvelman dat de aangetroffen tekortkomingen bij de beleggingsinstellingen nou ook weer niet dramatisch zijn. “Anders hadden we wel harder ingegrepen. Maar vrijblijvend zijn de aanbevelingen ook niet. We willen wel verbeteringen zien.”

Eerst een toets doen

“Wij zijn wettelijk verplicht om allerlei checks te doen voordat we klanten mogen aannemen”, zegt Ronald Veerman van BinckBank, één van de grotere beleggingsinstellingen. “Wil iemand beleggen op krediet, dus deels met geleend geld in aandelen of obligaties investeren, dan controleren wij eerst zijn kredietwaardigheid. En bij complexe producten moeten klanten van tevoren een soort toets maken. Daardoor weten wij dat ze de risico’s kennen en snappen.” Zo’n toets is bijvoorbeeld nodig bij producten waarbij je in drie maanden je inleg kunt zien verdubbelen, maar ook de helft kunt verliezen als het tegenzit.

Want zo werkt het wel: hoe hoger het risico dat aan een beleggingsproduct kleeft, hoe groter het potentiële rendement dat eruit te halen is. Het valt op dat een recordaandeel van de beleggers in het AFM-onderzoek zichzelf ‘risicozoekend’ noemt: 21 procent van het totaal, tegen slechts 12 procent in 2015. Tegelijkertijd is het aandeel beleggers dat zichzelf als ‘voorzichtig’ bestempelt juist sterk gedaald: van 43 procent in 2015 naar 18 procent nu.

Meesurfen op de markt

Op zich herkent Veerman dat wel. BinckBank kon vorig jaar 70.000 nieuwe beleggers verwelkomen, zegt hij, en een groot deel daarvan is ‘echt op zoek naar een mooi rendement’. En dat krijg je dus niet door al te voorzichtig te investeren. Veerman ziet dat vooral bij jonge mensen gebeuren. Die hebben nog een hele beleggingscarrière voor de boeg en dus ook meer tijd om van een eventuele tegenvaller te herstellen.

“Zij kiezen dan ook vaker voor aandelen in techbedrijven als de Amerikaanse autobouwer Tesla, of winkelgigant Amazon.” Voorzichtige beleggers gaan eerder voor aandelen in het ‘aloude’ Ahold Delhaize of Unilever, of spreiden hun beleggingen meer over fondsen en obligaties.

Uit het onderzoek blijkt dat met name risicozoekende beleggers van zichzelf denken dat ze het spel goed in de vingers hebben. Daar heeft AFM-bestuurder Heuvelman zo zijn vraagtekens bij. Vorig jaar maart doken de aandeelprijzen even extreem hard omlaag omdat de impact van corona op de economie ineens zichtbaar werd. Toen zijn veel mensen ingestapt. Daarna maakten de beurzen een enorme inhaalslag, mede dankzij de ruime steun van overheden en centrale banken. Sommige beleggers denken dan misschien dat zij hun rendement aan hun eigen inzicht en handelskunsten te danken hebben, legt Heuvelman uit. “Terwijl je dan eigenlijk gewoon meesurft op de markt.”

Lees ook:

Lage spaarrente drijft mensen naar de aandelenmarkt

De aandelenmarkt is drukker dan ooit, met een grote groep Nederlanders die tijdens corona aan het beleggen slaat.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden