Huizenmarkt

Nederland moet volgens De Nederlandsche Bank af van de fixatie op kopen, want de huurmarkt lijdt eronder

Beeld ANP

Nederland is jaren veel te sterk gericht geweest op het eigenhuisbezit. De Nederlandsche Bank ziet dat de vrijehuursector nu tussen wal en schip valt en vindt dat er veel meer huurhuizen moeten worden gebouwd.

Een grotere vrijehuursector heeft voordelen voor zowel huishoudens als de economie als geheel, zegt de toezichthouder. Huren kan handig zijn als je een tijdelijk of flexibel arbeidscontract hebt, of niet zo veel spaargeld. Een goed functionerende huurmarkt biedt mensen meer mogelijkheden om te verhuizen, bijvoorbeeld voor een nieuwe baan.

Maar het beleid van de overheid richtte zich de afgelopen decennia vooral op het bevorderen van eigenwoningbezit. Denk aan de hypotheekrenteaftrek en overheidsgaranties voor hypotheken. Mensen die huiseigenaar zijn, zouden hun woning beter onderhouden, maar volgens De Nederlandsche Bank is dit nauwelijks aantoonbaar. Het resultaat is dat Nederlanders doorgaans hoge hypotheekschulden hebben en dat maakt ons financieel kwetsbaar.

Mede dankzij beleggers die woningen commercieel verhuren, is het aantal huishoudens dat woont in een huis in de vrijehuursector afgelopen decennium wel wat gestegen, van 4 naar 9 procent. Toch is het aandeel vrije huurwoningen nog steeds laag ten opzichte van veel andere landen. In Duitsland woont bijna de helft van de huishuishoudens in zo’n woning.

De huurmarkt is zo klein, omdat de vrije sector voor huishoudens nu weinig aantrekkelijk is, stelt DNB, omdat die als enige niet profiteert van overheidsbeleid. Huizenbezitters betalen nog altijd nauwelijks belasting over het vermogen dat in hun huis zit, terwijl huurders die buiten hun woning vermogen opbouwen hierover in box 3 worden belast. DNB zou graag zien dat huren en kopen fiscaal gelijk worden behandelen. 

Lees ook: 

Huurwoningen steeds duurder en duurder

Huurders krijgen steeds minder huis voor hun geld.Hoe worden huurwoningen weer bereikbaar? 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden