Brexit
Nederland met 750 miljoen de op een na grootste begunstigde EU-brexitfonds
Nederland ontvangt 750 miljoen uit EU-brexitfonds, dat dient ter compensatie van economische schade door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Alleen Ierland krijgt meer.
Nederland is na Ierland de grootste begunstigde van het EU-brexitfonds. Den Haag kan dit jaar ruim 750 miljoen euro verwachten, van de 5 miljard die Brussel voor dit doel heeft uitgetrokken. Het grootste deel daarvan (4 miljard euro) wordt dit jaar aan de meest gedupeerde landen uitgekeerd, de rest in 2024.
Dat Ierland en Nederland economisch gezien het zwaarst getroffen zouden worden door het Britse vertrek uit de Europese Unie was al een tijdje duidelijk. De door de Europese Commissie voorgestelde bedragen stemmen daarmee overeen. Bij de verdeling onder de 27 EU-lidstaten wordt vooral gekeken naar de economische verwevenheid met het Verenigd Koninkrijk en de mate waarin de vissers van dat land afhankelijk zijn van de Britse wateren.
In het brexit-akkoord dat de EU en het VK op het nippertje op 24 december sloten, is afgesproken dat EU-vissers de komende jaren in die Britse wateren 25 procent minder vis mogen vangen.
Onevenredig zwaar getroffen
Ierland krijgt dit jaar ruim een miljard euro uit het fonds, ofwel een kwart van het totaal. Na Nederland volgen Duitsland (455 miljoen), Frankrijk (420 miljoen) en België (325 miljoen). De verdeling moet nog worden goedgekeurd door de lidstaten en het Europees Parlement. Naar het oordeel van de Europese Commissie hebben Slovenië (vergoeding van 3,2 miljoen), Kroatië (4,3 miljoen) en Estland (4,5 miljoen) van alle EU-landen het minste last van de brexit.
Instelling van de ‘brexit-aanpassingsreserve’, zoals het fonds officieel heet, was voor Nederland een van de (kleinere) verzachtende omstandigheden om vorig jaar in te stemmen met de EU-meerjarenbegroting als geheel. Den Haag vond het onrechtvaardig dat Nederland relatief veel moest bijdragen aan die begroting om de financiële gevolgen van het Britse vertrek op te vangen terwijl het land ook nog eens onevenredig zwaar werd getroffen door de brexit zelf.
Lees ook:
De brexit begint nu toch echt naar rotte vis te ruiken
Schotse vissers zitten in de problemen. EU-klanten lopen weg omdat versheid niet kan worden gegarandeerd. ‘Het is een ramp.’