ASML

Nederland houdt chiptechnologie uit Chinese handen

Werknemers in de stofvrije ruimte, de zogenaamde cleanroom, waar de chips worden gemaakt van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven. Beeld ANP
Werknemers in de stofvrije ruimte, de zogenaamde cleanroom, waar de chips worden gemaakt van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.Beeld ANP

De Nederlandse overheid dwarsboomde de verkoop van gevoelige chiptechnologie aan China. “Onder druk van de VS.”

Rufus Kain

De Verenigde Staten hebben Nederland onder druk gezet om de verkoop van gevoelige technologie aan China te blokkeren. Dat meldde persbureau Reuters maandag op basis van anonieme bronnen. Het gaat om de extreem ultraviolet (EUV) machine van het Veldhovense technologiebedrijf ASML. Die machine maakt de productie van zeer snelle computerchips mogelijk.

Het lobbyen door de VS begon volgens Reuters in 2018. Toen had de Nederlandse overheid ASML een exportvergunning voor EUV-machines verleend. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo zou afgelopen juni aan premier Mark Rutte hebben gevraagd ASML’s exportvergunning in te trekken. Tijdens een bezoek aan het Witte Huis zou Rutte nog eens op de veiligheidsrisico’s van de verkoop zijn gewezen.

Militaire doelen

ASML wil niet ingaan op het artikel van Reuters, maar woordvoerder Monique Mols bevestigt dat de exportvergunning voor de EUV-machine in 2019 niet is verlengd. “We hebben de vergunning opnieuw aangevraagd en wachten nog steeds op een beslissing”, zegt Mols. Ze benadrukt dat het alleen gaat om de vergunning voor ASML’s EUV-machine. De oudere DUV (deep ultraviolet) mag het bedrijf gewoon exporteren.

De exportvergunning voor EUV-machines is nodig omdat de technologie is opgenomen in de internationale ‘Wassenaar Arrangement’. Die overeenkomst coördineert exportrestricties voor commerciële goederen die militaire doelen kunnen dienen. “Als iets ook als wapen kan worden ingezet, moet je er anders naar kijken,” zegt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken. “Veiligheidsbelangen gaan uiteindelijk altijd boven economische belangen.” Op individuele vergunningaanvragen wil hij niet ingaan.

Diefstal

Door de vergunning van ASML niet te verlengen, dwarsboomde de overheid de verkoop van een EUV-machine ter waarde van 134 miljoen euro aan een Chinees chipbedrijf. Toch verwacht ASML zijn omzet in China dit jaar te verhogen, met of zonder de nieuwe technologie. “Het is gewoon een groeimarkt,” aldus persvoorlichter Mols. Gevraagd of ASML zich zorgen maakt over technologie-overdracht aan China, antwoordt zij: “Wij leveren al 25 jaar aan China, en dat blijven we doen.”

Vorig jaar kwam ASML in het nieuws omdat een groepje grotendeels Chinese werknemers softwareprocessen had gedeeld met een Chinees halfgeleiderbedrijf. Ceo Peter Wennink ontkende in een reactie stellig dat China achter de diefstal zat. Wennink voegde toe: “Wij nemen aanstoot aan de suggestie dat deze gebeurtenis wat voor implicaties dan ook zou moeten hebben voor de zaken die ASML doet met China.”

Lees ook:

Kamer wil harde lijn om dreiging Chinese bedrijfsspionage

Peking staat er slecht op in Den Haag. De politieke druk neemt toe om Chinese bedrijven beperkingen op te leggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden