Woningbouw

Nederland heeft nu meer dan acht miljoen woningen, maar dat is nog steeds te weinig

Dronefoto van een nieuwbouwproject in Amersfoortse Vinexwijk Vathorst. Beeld ANP, Sem van der Wal
Dronefoto van een nieuwbouwproject in Amersfoortse Vinexwijk Vathorst.Beeld ANP, Sem van der Wal

In juni 2021 is in Nederland de 8 miljoenste woning opgeleverd. Daarmee zijn er sinds 2005 een miljoen woningen bijgekomen, meldt het CBS.

redactie economie

Bij de eerste woningtelling in 1899 waren er bijna 1,1 miljoen woningen op 6,9 miljoen inwoners. Inmiddels zijn er ruim acht miljoen huizen, op een bevolking van bijna 17,5 miljoen Nederlanders. De verhouding tussen het aantal inwoners per huis is in de voorbije honderd jaar beetje bij beetje afgenomen. In 1921 was er voor iedere 4,8 inwoners een woning, honderd jaar later is er één woning voor elke 2,2 inwoners. Er zijn dus meer woningen per hoofd van de bevolking, maar de woningnood is toch gestegen, omdat de gezinnen kleiner zijn geworden en er veel meer alleenwonenden zijn, onder meer door scheidingen.

De huizenmarkt is extreem krap momenteel. Er moeten voor 2030 nog eens een miljoen woningen bij komen, zeggen deskundigen. Het recordjaar voor de woningbouw is tot nu toe 1973, toen er in één jaar netto bijna 143.000 woningen bijkwamen. In dat jaar werden zelfs 158.000 woningen toegevoegd, maar circa 15.000 woningen werden gesloopt of kregen een andere bestemming.

De provincies met de grootste aantallen woningen zijn Zuid-Holland (ruim 1,7 miljoen), Noord-Holland (bijna 1,4 miljoen) en Noord-Brabant (bijna 1,2 miljoen). Deze drie provincies samen bevatten meer dan de helft van de Nederlandse woningvoorraad. In Flevoland staan de minste woningen (176.000). Schiermonnikoog is met minder dan zeshonderd huizen de gemeente met het kleinste aantal woningen.

De gemeente Amsterdam telt de meeste woningen, ruim 454.000. Er kwamen in de eerste helft van dit jaar ook de meeste woningen bij in Amsterdam: bijna 4300. Dat is meer dan de helft van alle woningen die er in heel Noord-Holland bijkwamen. In heel Nederland zijn er in de eerste helft van 2021 per saldo 39.000 woningen bijgekomen.

In Zeeland kwamen er met 355 woningen het minste aantal woningen bij. In sommige gemeenten nam de woningvoorraad zelfs af. In Harlingen kromp de woningvoorraad het sterkst, met 114 woningen.

Lees ook:

De situatie op de woningmarkt is ‘absurd’, zegt de NVM: de huizenprijzen blijven maar stijgen

Het gáát maar door met de prijsstijgingen op de woningmarkt. Hoogste tijd om de stormbal te hijsen, vinden de makelaars.

Wie nog geen huis bezit, is wellicht voorgoed te laat: ‘We zijn een fuik in gezwommen’

Jonge mensen die nu nog geen eigen huis bezitten, krijgen het lastig. En hun kinderen ook. Alleen wie rijke ouders heeft, redt het nog. Er dreigt een tweedeling, waarschuwt Hans de Geus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden