Terrorisme

Nabestaanden IS-slachtoffers beginnen zaak tegen Ericsson vanwege mogelijke financiering van terrorisme

Een van de bedrijfspanden van Ericsson, in de Poolse stad Krakau. Beeld NurPhoto via Getty Images
Een van de bedrijfspanden van Ericsson, in de Poolse stad Krakau.Beeld NurPhoto via Getty Images

Na openbaar aanklagers en de beurswaakhond krijgt telecombedrijf Ericsson nu ook Amerikaanse nabestaanden van IS-slachtoffers achter zich aan. Beleggers hebben hun vertrouwen ondertussen nog steeds niet terug in het bedrijf.

Dirk Waterval

Ericsson is nog altijd niet af van de controverse rond de steekpenningen die het Zweedse telecombedrijf vijf jaar geleden mogelijk heeft betaald aan Islamitische Staat in Irak. Na gedoe met het Amerikaanse ministerie van justitie en daarna met de beurswaakhond, heeft Ericsson nu ook een civiele rechtszaak aan de broek.

Ruim vijfhonderd Amerikaanse veteranen en nabestaanden van IS- en Al-Qaida-slachtoffers eisen een schadevergoeding van het bedrijf vanwege zijn vermeende bijdrage aan terreur, zo meldde The Wall Street Journal vrijdag. De indieners wijzen daarvoor naar een anti-terrorismewet uit 1990, die nabestaanden het recht zou geven op schadevergoedingen van bedrijven die terrorisme hebben gefinancierd.

Hun aanklacht volgt op onthullingen van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ), waar ook deze krant bij is aangesloten. ICIJ berichtte in februari over een gelekt intern onderzoeksrapport van Ericsson, waarin stond uitgemeten hoe ver het bedrijf de afgelopen tien jaar ging om zijn marktaandeel te vergroten in Irak en Syrië.

Geld in de zakken van militieleden

Ericsson kocht niet alleen Iraakse politici om om contracten binnen te slepen. Ook betaalde het bedrijf in 2016 en 2017 uitzonderlijk veel geld aan een plaatselijk vervoersbedrijf om zijn apparatuur snel door delen van Irak te laten vervoeren. Het vervoersbedrijf koos zijn route door IS-gebied. De auteurs van het interne onderzoek hiernaar schreven ‘niet uit te kunnen sluiten’ dat een deel van het betaalde geld in de zakken belandde van militieleden die actief waren in het IS-gebied.

Deze en andere onthullingen uit het rapport waren reden voor het Amerikaanse ministerie van justitie om onderzoek te doen naar hoe Ericsson zich in de periode tussen 2011 en 2019 heeft gedragen in Irak.

Volgens advocaat Ryan Sparacino kon Ericsson weten dat dit soort betalingen mogelijk gebruikt werden door IS om aanvallen mee te financieren, zo zei hij vrijdag tegen ICIJ. Tot de indieners die hij bijstaat behoren onder meer de nabestaanden van journalist James Foley, die in 2014 werd onthoofd door IS in Syrië. “Wij hebben mensen verloren omdat bedrijven als Ericsson winst boven mensenlevens blijven verkiezen”, zei ook August Wildman, een nabestaande van een gevallen luitenant-kolonel.

Nieuwe vermoedens

Ericsson wilde tegenover ICIJ niet reageren, maar zegt tegen The Wall Street Journal dat het zich ‘hardnekkig zal verdedigen’ tegen de claim. En dat ‘elke poging om Ericsson in verband te brengen’ met de bovengenoemde terreurdaden zal falen.

Drie jaar geleden schikte Ericsson al met het Amerikaanse ministerie van justitie voor 1 miljard dollar wegens fraude en corruptie in onder meer China, Indonesië en Vietnam. Onderdeel van die schikking was dat het bedrijf de VS op de hoogte zou houden als er nieuwe vermoedens van overtredingen aan het licht zouden komen.

In maart, een maand na de onthulling van het interne rapport dat Ericsson al die tijd geheim had gehouden, moest het telecombedrijf toegeven dat het die informatie had moeten verstrekken aan de Amerikaanse justitie. Vervolgens bleek in juni dat ook beurswaakhond SEC een onderzoek is begonnen.

Sinds februari is de aandeelprijs met ruim 30 procent gedaald. Aandeelhouders houden sinds de onthulling van het interne rapport rekening met nieuwe schikkingen, boetes of rechtszaken.

Lees ook:

Corruptie, fraude en ontvoeringen: om in Irak zaken te mogen doen, ging telecomgigant Ericsson heel ver

Een gijzeling van een onderaannemer, mogelijke terrorismefinanciering en wijdverbreide corruptie: telecomgigant Ericsson, ook actief in Nederland, heeft heel wat uit te leggen over haar tijd in Irak.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden