Stagediscriminatie

Na zestig sollicitatiebrieven nóg geen stageplek. ‘Het is lastiger binnenkomen, zeker als je afwijkt van de norm’

Student Soleil van Rhee deed mee aan het onderzoek naar stagediscriminatie. Beeld Hogeschool Inholland
Student Soleil van Rhee deed mee aan het onderzoek naar stagediscriminatie.Beeld Hogeschool Inholland

Studenten met een migratieachtergrond kunnen nog altijd moeilijk een stage vinden. De campagne ‘Stagediscriminatie? Hoeft niet!’, vraagt hier aandacht voor.

“Als ik afgewezen word, vraag ik mezelf altijd af: was mijn kwaliteit niet goed genoeg of is het vanwege mijn huidskleur?”, zegt de 20-jarige Soleil van Rhee in een video op de website van Hogeschool Inholland. De student, als baby geadopteerd uit Colombia, deed mee aan een onderzoek van de hogeschool naar de impact van stagediscriminatie.

Alle zestig studerende respondenten onderschrijven dat er sprake is van uitsluiting op de stagemarkt. Een migratieachtergrond, een buitenlandse naam of uiterlijk zouden leiden tot een kleinere kans op een stage. Daarnaast kunnen religie, gender of seksuele voorkeur een reden zijn voor discriminatie.

Het lastige aan stagediscriminatie is dat het vaak moeilijk vast te stellen is, zo blijkt uit ervaringen van de studenten. Een uitblijvende reactie op een sollicitatiebrief, een irrelevante vraag naar iemands culturele achtergrond tijdens een sollicitatiegesprek of een misplaatste grap tijdens de stageperiode: is dat discriminatie of niet?

Extra hard werken

Veel studenten zien zichzelf liever niet als slachtoffer en gaan bij afwijzingen bijvoorbeeld extra hard werken, versturen tientallen sollicitatiebrieven of screenen een bedrijf op voorhand al op diversiteit. Dat laatste zou hun kansen vergroten. Een multicultureel bedrijf neemt immers vaker mensen met een niet-Nederlandse achtergrond aan.

Maar afwijzingen kunnen ook demotiverend werken. Vooral als studenten merken dat hun witte klasgenoten wél worden uitgenodigd. Een van de respondenten verstuurde zestig sollicitatiebrieven met haar Indonesische naam. Tevergeefs. Ze besloot de proef op de som te nemen en haar naam op haar cv te veranderen in Rozemarijn van Vliet. Ook zette ze er een foto bij van een blond meisje. Binnen vier dagen had ze al vier positieve reacties binnen.

Het ideaalbeeld van de ‘echte Hollander’

Door de coronacrisis is stagediscriminatie nog erger geworden, waarschuwt Machteld de Jong, lector diversiteitsvraagstukken aan de Hogeschool Inholland. “Als het goed gaat met de economie, staan bedrijven voor meer mensen open. Ze moeten namelijk plekken opvullen. Maar nu is het moeilijker om binnen te komen, zeker als je afwijkt van de norm.” Studenten geven zelf ook aan dat bedrijven nog altijd vasthouden aan een ideaalbeeld. Dit beeld omschrijven ze als een ‘echte Hollander’ met blond haar en blauwe ogen.

Het merendeel van de studenten wil meer begeleiding vanuit de hogeschool bij het vinden van een stage. Ze vinden dat docenten er te veel vanuit gaat dat jongeren beschikken over alle nodige kennis, kanalen en netwerken. In werkelijk is dat niet altijd het geval.

Daarnaast verwachten stagezoekenden meer transparantie van bedrijven in het sollicitatieproces. Zo worden veel studenten afgewezen omdat ze niet ‘passen’ bij het bedrijf, maar krijgen ze de precieze reden niet te horen. Ze willen eerlijk weten waarom ze het niet geworden zijn, zodat ze daaraan kunnen werken. Stages zijn immers bedoeld als leerproces in de voorbereiding op de arbeidsmarkt.

Samen optrekken

Bovendien doen studenten een beroep op de hogeschool om strenger op te treden tegen stagediscriminatie. Zij stellen een ‘blacklist’ van stagebedrijven voor, waar studenten niet langer geplaatst zouden mogen worden. De Jong is daar geen voorstander van. “Ik snap het wel vanuit de studenten”, vertelt ze, “maar ik ben niet van het beschuldigen en uitsluiten van bedrijven. Stagediscriminatie is iets ongrijpbaars waartegen studenten, docenten en bedrijven samen moeten optrekken. Zo kunnen werkgevers bijvoorbeeld naar scholen komen om de studenten echt te leren kennen.”

Hogeschool Inholland deed het onderzoek in opdracht van Instituut Gak, een organisatie voor maatschappelijke projecten, en samen met Skyhigh TV. Om meer bewustzijn te creëren begon de hogeschool het project Stagediscriminatie? Hoeft niet!. Op de website van de hogeschool zijn ook tips voor studenten, werkgevers en onderwijsinstellingen te vinden. Onderdeel van het project is de documentaire Liever Fleur dan Fatima, gepresenteerd door stand-upcomedian Soundos El Ahmadi, die dinsdag 25 mei wordt uitgezonden op RTL Z.

Lees ook:

‘Het plaatsen van mbo-stagiairs is geen oplossing tegen stagediscriminatie’
Stagediscriminatie moet worden aangepakt, vinden ook verenigingen in het mbo. Maar een plan van D66 om scholen verantwoordelijk te maken voor de plaatsing van de studenten, wordt niet bepaald toegejuicht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden