Economie

Na jaren zonder vaste afspraken is er eindelijk een cao voor mensen met een arbeidsbeperking

Een 'pelatelier' voor garnalen, waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Beeld Werry Crone
Een 'pelatelier' voor garnalen, waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt.Beeld Werry Crone

Er ligt een cao voor mensen met een arbeidsbeperking op tafel. Broodnodig, ook om de doorstroom naar reguliere werkgevers makkelijker te maken.

Wat ze het allerbelangrijkst vindt in haar nieuwe cao? Daarover hoeft Christina Foederer (23) uit Zoetermeer niet lang na te denken. “Dat ik nu ook pensioen ga opbouwen”, antwoordt ze zonder aarzelen. “En een reiskostenvergoeding krijg.” Voor de meeste werknemers in Nederland volkomen vanzelfsprekend, maar bij Foederer is dat anders.

Foederer werkt via sociaal werkbedrijf De Binnenbaan bij een fietsenmaker in Leiden. Door een arbeidshandicap is ze niet volledig inzetbaar: daarom vult de overheid haar salaris aan tot het minimumloon. Net iets meer dan dat – of een pakket aan aanvullende arbeidsvoorwaarden – zat er jarenlang niet in. Gemeenten wilden daar aanvankelijk niet aan.

Een lappendeken aan arbeidsvoorwaarden

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de Participatiewet, die in 2015 de oude Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) verving. Maar daarbij gaf het Rijk meteen ook een forse bezuinigingsopdracht van 1,8 miljard euro mee. “We hebben daar jaren actie tegen gevoerd”, blikt FNV-onderhandelaar Marco Schipper terug. “Je zag nu een lappendeken aan arbeidsvoorwaarden ontstaan, met grote verschillen tussen gemeenten. Uiteindelijk was – en is – er gewoon te weinig geld voor uitgetrokken.”

Schipper ziet wel gaandeweg het tij keren. Onlangs schaarde een ruime Kamermeerderheid zich al achter een voorstel van CDA en SP om de sociale werkbedrijven (weer) meer te ondersteunen. Ook de nieuwe cao die de vakbonden met Cedris – de vereniging waar de sociale werkbedrijven bij zijn aangesloten – en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) sloten, past in die trend.

Terugkeergarantie

“Het meest essentiële vind ik dat we een terugkeergarantie van twee jaar hebben afgesproken”, zegt Schipper. “Stel dat iemand met deze cao vanuit een sociaal werkbedrijf bij een bakker aan de slag gaat. Dan is het mooi dat hij een stapje in salaris kan maken. Maar het is minstens zo belangrijk dat er nu een goed vangnet is. Als het na pakweg een jaar toch niet lukt, dan kan iemand terugkeren in het sociaal werkbedrijf.”

Daarvan ziet ook waarnemend directeur Arend Pieters van Cedris de meerwaarde. “We willen mensen zo regulier mogelijk laten werken. Dan gebeurt het ook weleens dat uitplaatsing naar een reguliere werkgever niet meteen een succes wordt. Het is zonde als iemand dan weer op nul moet beginnen.”

Voor Christina Foederer is dat vangnet hopelijk niet nodig. Zij kijkt vooral vooruit. “Ik doe nu een dag in de week een mbo-opleiding tot fietsenmaker. Met aandacht voor techniek en voor hoe je met klanten moet omgaan. Zo hoop ik straks de stap naar een reguliere te kunnen zetten.”

Lees ook:

Banenplan voor mensen met een beperking is mislukt

De banenafspraak voor arbeidsbeperkten uit 2013 lijkt uit te lopen op een mislukking. De gewenste aantallen worden niet gehaald, erkent nu ook het ministerie van sociale zaken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden