Over de kopSchreuder B.V.
Na 122 jaar failliet door corona: ‘Hier was geen kruid tegen gewassen’
In de rubriek Over de Kop vertellen ondernemers over het faillissement van hun bedrijf. Dit keer: Familiebedrijf Schreuder, specialist in stoffering bij evenementen, moet na 122 jaar stoppen.
Zo hoog als de gouden bergen tot voor kort reikten in de evenementenbranche, zo diep zijn nu de dalen. De spelbreker mag bekend zijn: Covid-19. Vrijwel nergens hield het virus zo ongenadig huis als in de wereld van de festivals en vakbeurzen. De wereld van Schreuder B.V., al 122 jaar. Tot eind juli de stekker eruit moest bij het familiebedrijf.
Erik Schreuder (56), van de vierde generatie en vanaf zijn achttiende werkzaam bij het bedrijf, probeerde tot het laatst te redden wat er te redden viel. Maar het onheil was niet meer af te wenden. “Op zeker moment moet je erkennen: dit gaat op korte termijn niet beter worden. Er was simpelweg geen licht aan het einde van de tunnel.”
Schreuder B.V. uit Amsterdam was meer dan een eeuw specialist in stoffering bij evenementen. Oftewel het leveren van de vloerbedekking bij allerlei festivals, evenementen en beurzen. Het bedrijf deed al zaken met het legendarische tentoonstellingsgebouw het Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam (door brand verwoest in 1929) en mocht zich negentig jaar lang de huisleverancier van de Rai noemen. Schreuder legde lang letterlijk de lopers uit bij evenementen als de Hiswa, de huishoudbeurs en de AutoRai.
Rai een kwetsbare klant
Zo’n groot internationaal georiënteerd complex als de Rai is natuurlijk een mooie klant, maar ook een kwetsbare klant. Niet bestand tegen een pandemie, zo bleek vanaf maart. Het Rai-gebouw ging op slot en dus stokte ook de vraag naar de blauwe vloeren van Schreuder. “Die beurzen waren allemaal internationaal geworden en alles waar je voor in een vliegtuig moest stappen ging niet door. In Duitsland waren ze al eerder begonnen met annuleren. Eigenlijk werd alles tot aan maart 2021 afgelast. Dat betekende voor ons 90 procent omzetverlies.”
Zie dat maar eens te compenseren. Schreuder probeerde het wel. “We hebben gekeken of we iets voor kantoren en hotels konden doen. Maar ook daar is het dramatisch. Bedrijven gaan nu geen investeringen doen in hun kantoren. Dat was dus voor de lange termijn geen oplossing.”
Vijfde generatie komt er niet
Terwijl het met die lange termijn juist wel goed leek te zitten. Vóór corona ging het beter dan ooit, vooral door de bloei van evenementen in de audiovisuele wereld. Zoon Koen – jawel van de vijfde generatie – stond al in de startblokken om het familiebedrijf verder voort te stuwen. “Hij stond op het punt de aandelen te kopen. Het mocht niet zo zijn. Het is allemaal onvoorzien en in een heel korte tijd gegaan. Hier was geen kruid tegen gewassen. Mijn zoon is nu voor zichzelf begonnen.”
En hijzelf? Schreuder: “Ik heb gelukkig nog mijn andere bedrijf. Met vloerenwinkels in Amsterdam en Utrecht is dat genoeg voor een inkomen. Ik vind het veel erger voor de veertien medewerkers. Die kunnen niet mee naar het andere bedrijf.”
Weet je wat het frustrerende is, zegt hij aan de telefoon. Dat de oorzaak van het faillissement buiten zijn macht ligt. “Normaal kun je een reden aanwijzen. Denk maar aan V&D, dat niet genoeg met de tijd meeging. Dat snap je nog. Maar dit.... En je kunt de regering ook niks kwalijk nemen.”
Maar het allerdroevigste vindt hij toch wel dat uitgerekend hij degene moet zijn die het familieverhaal uit moet blazen. “Aan mij de twijfelachtige eer om na 122 jaar de stekker eruit te trekken. Dat is wrang, ja, en dat heeft ook in de familie zijn sporen nagelaten. Maar we moeten verder en dat doen we ook.”
Lees ook:
Door de coronacrisis ging het cruise-bedrijf van Sander en Els failliet. ‘Die schepen waren onze kinderen’
Active River Cruises uit Harlingen is niet meer. Dat is de schuld van het coronavirus. Terwijl het juist zo goed ging, vertelt mede-eigenaar Sander van der Veer.