Frequentiestrijd

Moet het SOS-signaal op weg naar Burum wijken voor 5G?

Satellietschotels in Burum moeten van de overheid plaatsmaken voor 5G-diensten van telecombedrijven. Beeld ANP
Satellietschotels in Burum moeten van de overheid plaatsmaken voor 5G-diensten van telecombedrijven.Beeld ANP

In Friesland ontvangt het bedrijf Inmarsat noodsignalen van de internationale scheepvaart. Het bedrijf wil de schotels niet verhuizen en begint een rechtszaak.

Een Brits satellietbedrijf begint een rechtszaak tegen de Nederlandse staat vanwege de 5G-plannen. De satellieten in het Friese Burum moeten van de overheid verdwijnen om snel mobiel internet mogelijk te maken boven de lijn Zwolle-Amsterdam. Om een gedwongen verhuizing te voorkomen stapt het Britse satellietbedrijf Inmarsat nu naar de rechter. Volgens Inmarsat komt de veiligheid van de scheepvaart in gevaar.

In Burum ontvangt Inmarsat noodsignalen van zeelieden over de hele wereld. Opvarenden kunnen met een druk op de knop reddingsdiensten alarmeren. De schotels in Burum verwerken 40 tot 50 procent van al die oproepen. Het is een gratis dienst.

Het ministerie van economische zaken wil dat het satellietstation in Burum verdwijnt, zodat telecomaanbieders voortaan de etherfrequentie van 3,5 gigahertz kunnen gaan gebruiken. Voor de satellieten in Burum die door veiligheidsdiensten worden gebruikt, heeft de overheid al een oplossing in het buitenland gezocht – welke is niet bekend. Ook Inmarsat moet dus verhuizen, als het aan de overheid ligt, om storingen te voorkomen.

Halsstarrige houding

Inmarsat zegt dat de satellieten en de 5G-diensten best naast elkaar kunnen functioneren, mede doordat de regio dunbevolkt is. Het bedrijf zegt al achttien maanden naar een oplossing te zoeken en verwijt het ministerie van economische zaken een halsstarrige houding. De verhuizing is volgens Inmarsat ‘volkomen vermijdbaar’.

Als het bedrijf toch gedwongen wordt om de activiteiten naar het buitenland te verplaatsen, dan is het tijdpad van de overheid niet realistisch. Er zal een langere overgangsperiode nodig zijn, zegt Inmarsat.

De Nederlandse overheid veilt de 5G-frequenties in meerdere stappen. Vorig jaar werden al enkele frequenties geveild die 5G voor mobieltjes mogelijk maakt. KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile betaalden toen opgeteld 1,23 miljard euro. Als de situatie in Friesland is opgelost, volgt in 2022 de veiling van de 3,5 gigahertz-frequentie. Die hogere frequentie maakt grootschalig dataverkeer op een korte afstand mogelijk.

Zorgen om veiligheid van de scheepvaart

Deze maand zei de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders in de Leeuwarder Courant zich zorgen te maken over de veiligheid van de scheepvaart als Inmarsat moet verhuizen. In de Tweede Kamer heeft de VVD-fractie daarover vragen gesteld.

Inmarsat is in 1979 opgericht door de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) om het schepen altijd mogelijk te maken om hulp te vragen. Inmiddels is het bedrijf marktleider op het gebied van mobiele satellietdiensten. Tot de klanten behoren overheden, de luchtvaart, televisiebedrijven, de olie- en gasindustrie en hulpverlenende organisaties. Bij Inmarsat in Burum werken 45 mensen.

Lees ook:

5G boezemt veel Nederlanders angst in, maar ook KPN zet de knop om

Het internet wordt met 5G nóg sneller, maar een vijfde van de Nederlanders maakt zich zorgen over straling, blijkt uit KPN-onderzoek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden