Kwartaalcijfers

Moederbedrijf Hudson’s Bay: Nog geen beslissing over Nederlandse winkels

Mensen staan in de rij tijdens de opening in maart dit jaar van het warenhuis Hudson's Bay in Hoog Catharijne, Utrecht. Beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Mensen staan in de rij tijdens de opening in maart dit jaar van het warenhuis Hudson's Bay in Hoog Catharijne, Utrecht.Beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Hudson’s Bay Company (HBC) heeft nog geen definitieve beslissing genomen over de Nederlandse activiteiten. Dat zei de raad van bestuur van de Canadese warenhuisketen donderdag tijdens een toelichting op de kwartaalcijfers.

Redactie

Wel zei hoofd Investor Relations, Jennifer Bewley, dat de prestaties achterblijven. “Er is een kans dat we winkels sluiten, maar de definitieve beslissing is er nog niet. Het proces loopt”.

Hudson’s Bay heeft vijftien winkels in Nederland, en zit hier nog maar een paar jaar. Onlangs meldde Het Financieele Dagblad op basis van uitgelekte documenten dat het bedrijf hier de handdoek in de ring gooit. Dat bericht werd bevestigd door de vakbonden. Volgens hen heeft Hudson’s collectief ontslag aangevraagd voor de circa 1400 medewerkers. Verhuurders van de panden waarin Hudson’s Bay is gevestigd houden ook al rekening met een vertrek, al is dat nog niet officieel bevestigd. De huur van de panden loopt nog jaren door.

Maar Hudson’s wilde het vertrek dus bevestigen noch ontkennen. Wel werd duidelijk dat het in heel Europa niet zo goed gaat met de winkels van Hudson’s Bay. In het tweede kwartaal kwam het verlies van Hudson’s Bay in Europa uit op 69 miljoen Canadese dollar, omgerekend 47,5 miljoen euro. Specifieke cijfers over Nederland wilde het bestuur niet geven. “Dat splitsen we nooit uit”. Hudson’s Bay is naast Nederland vooral actief in Duitsland en België.

Van de beurs

In juni dit jaar maakte het Canadese moederbedrijf bekend van de Duitse en Belgische filialen af te willen. Deze winkels zijn verkocht aan de Oostenrijkse branchegenoot Signa, dat al een meerderheidsbelang had in de Europese activiteiten. Voor de Duitse activiteiten van Hudson’s Bay betaalt Signa 1,5 miljard Canadese dollars (ongeveer 1 miljard euro). Die verkoop wordt vermoedelijk in de herfst afgerond.

De totale omzet van Hudson’s Bay in alle landen waar het actief is kwam uit op 1,9 miljard Canadese dollar. Als alleen wordt gekeken naar winkels die een jaar eerder ook al open waren, de vergelijkbare omzet, dan was sprake van een daling met 0,4 procent. Dat was ondanks een stijging van de onlineverkopen met bijna 20 procent. Het nettoverlies liep op tot 984 miljoen Canadese dollar, van 280 miljoen een jaar eerder.

Er ligt ook een bod op Hudson’s Bay zelf. Een groep aandeelhouders onder aanvoering van voorzitter Richard Baker van Hudson’s wil het bedrijf van de beurs halen. Volgens Baker kan Hudson’s Bay de ‘uitdagingen en onzekerheden’ waarmee het bedrijf te maken heeft beter aan als het niet meer beursgenoteerd is.

Lees ook:

Het is ook wel erg stil in warenhuis Hudson’s Bay

Het gaat slecht met de Nederlandse tak van warenhuisketen Hudson’s Bay. Een bankroet dreigt. Wat gaat er mis bij ‘Het nieuwe warenhuis van Nederland’?

‘Warenhuis Hudson’s Bay sluit eind dit jaar’

Het einde lijkt nabij voor warenhuisketen Hudson’s Bay in Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden