Thuis koken

Moederbedrijf Albert Heijn en bol.com verdubbelt kwartaalwinst

Een consument in een winkel van Albert Heijn in Eindhoven, één van de supermarkten van Ahold Delhaize. Beeld Reuters
Een consument in een winkel van Albert Heijn in Eindhoven, één van de supermarkten van Ahold Delhaize.Beeld Reuters

Supermarktconcern Ahold Delhaize heeft zijn kwartaalwinst in het tweede kwartaal verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook schroeft het moederbedrijf van Albert Heijn en bol.com zijn winstverwachting voor het hele jaar op. De onderneming profiteerde opnieuw van de verschuiving naar meer thuis koken door consumenten als gevolg van de uitbraak van het coronavirus, net als in het eerste kwartaal. Ook werd er veel meer online gekocht.

ANP/Trouw

De nettowinst liep afgelopen periode op tot 693 miljoen euro, van 334 miljoen euro in het tweede kwartaal vorig jaar. Destijds drukten stakingen bij winkels van Stop & Shop, de grootste Amerikaanse winkelformule van Ahold Delhaize, nog op de resultaten. Maar het is de enorme verkoopstijging door de coronapandemie die de cijfers kleurt.

Vooral in de VS aten mensen voor de coronauitbraak veel meer buiten de deur. Dat begon al bij het ontbijt. Veel studenten aten bijvoorbeeld op school of de universiteit. In de Verenigde Staten kwamen de vergelijkbare verkopen bijna 21 procent hoger uit. De Europese tak van het bedrijf, die eind maart al te maken kreeg met een flinke hamsterpiek, was goed voor een verkoopplus van ruim 10 procent. Dit zorgde ervoor dat de totale omzet met bijna 16 procent toenam tot 19,1 miljard euro.

Geruchten over overname

Bol.com deed ook goede zaken omdat mensen tijdens de lockdown meer via het internet bestelden. De verkopen via de website stegen met meer dan 65 procent. Bij de supermarkten van Ahold Delhaize werd ook vaker boodschappen gedaan via het internet. Over de gehele linie zaten de online verkopen bijna 78 procent in de lift.

Het sterke tweede kwartaal is voor de top van het bedrijf aanleiding om de financiële verwachtingen op te krikken. Ahold Delhaize rekent in heel 2020 nu op een toename van de onderliggende winst per aandeel van ongeveer 20 tot 25 procent. Eerder ging het bedrijf nog uit van zo’n 15 procent meer winst.

Die extra inkomsten zullen overigens niet worden besteed aan een overname van Hema. Er gingen geruchten dat Ahold Delhaize geïnteresseerd zou zijn in die winkelketen, maar woensdag liet topman Frans Muller weten dat zijn bedrijf geen bod heeft uitgebracht op Hema. Wel heeft Muller interesse in digitale bedrijven die zich richten op gezonde producten die mensen eenvoudig thuis kunnen bereiden, liet hij weten. Ahold verwacht dat de trend om vaker thuis eten te bereiden blijft, en dat consumenten dan ook letten op wat ze eten.

Lees ook:

De supermarkt schreeuwt dit keer: níet hamsteren!

De Nederlandse supermarkten kampen met lege schappen omdat hun klanten hamsteren. De deskundigen die dit gedrag kunnen verklaren doen het zelf ook.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden