Modeketen C&A vraagt faillissement aan in Servië en sluit al zijn winkels in het land

Een vestiging van C&A in het winkelcentrum van Belgrado, hoofdstad van Servië. Beeld
Een vestiging van C&A in het winkelcentrum van Belgrado, hoofdstad van Servië.

De modeketen C&A sluit al haar winkels in Servië. Het bedrijf heeft faillissement aangevraagd na duistere zaken rond de import van kleding. Onder meer vanwege vervalsingen van stempels en logo’s.

Thijs Kettenis

De Servische tak van modeketen C&A heeft faillissement aangevraagd na ontdekking van malversatie met de import van kleding. Het bedrijf zegt slachtoffer te zijn van fraude. De Servische douane stelt dat juist C&A aansprakelijk is. De Servische schatkist heeft 6 miljoen euro misgelopen en de douane heeft een aanklacht ingediend.

C&A vecht die aanklacht niet langer aan en vertrekt uit Servië. Het bedrijft heeft in het Balkanland veertien winkels en ruim 130 medewerkers. Wereldwijd werken er ongeveer 40.000 mensen voor C&A.

“C&A Servië was het doelwit van georganiseerde douanefraude door een van zijn zakenpartners en andere tot nu toe onbekende daders. Die hebben systematisch meer dan driehonderd frauduleuze importen gedaan en daarbij misbruik gemaakt van het C&A-logo, de gunstigere douanestatus en de bevoegdheden van de C&A-douanevertegenwoordiger in Servië”, schrijft de modeketen, eigendom van de Nederlandse familie Brenninkmeijer, in een persbericht.

C&A heeft er kennelijk geen vertrouwen in

In oktober sprak de Servische douane het bedrijf aan op de fraude. C&A zegt bewijs te hebben dat het niet aansprakelijk kan worden gehouden. De Servische douane denkt daar anders over en legt nu 6 miljoen euro aan achterstallige invoerheffingen op. Opvallend is dat C&A er kennelijk geen vertrouwen in heeft zijn gelijk te kunnen halen bij de Servische rechter.

De keten zegt er geen heil in te zien om de heffing verder juridisch aan te vechten, en gooit het bijltje erbij neer. “Het managementteam van C&A Servië is tot de conclusie gekomen dat het gezien de risico’s niet verantwoord is het juridische standpunt van de Servische autoriteiten te blijven betwisten. Gezien het geëiste bedrag zag het management zich gedwongen vandaag het faillissement aan te vragen”, valt te lezen in het persbericht. C&A liet donderdagmiddag weten geen nadere toelichting te kunnen geven.

De Servische douane deed dat wel, zij het zonder man en paard te noemen. In een verklaring schrijft ze dat werknemers van “een buitenlands modebedrijf” samen met werknemers van een transportonderneming stempels en logo’s hebben vervalst, en dat de staat daardoor miljoenen euro's aan importheffingen is misgelopen.

Corruptie

De douane zegt een onderzoek en bewijzen naar de openbaar aanklager te hebben gestuurd. Verder meldt ze ook dat er voor zover bekend geen Servische douanemedewerkers bij de fraude betrokken zijn, maar dat dat nog wordt onderzocht. Corruptie is bij de Servische douane niet ongewoon.

De Servische krant Blic heeft meer details, op basis van volgens de krant goed geïnformeerde, maar anonieme bronnen. C&A zou bijna zeven jaar samen met een Oostenrijks transportbedrijf papieren hebben vervalst en zo Chinese kleding hebben binnengesmokkeld. Dat is lucratief omdat C&A op grond van een regeling met Servië lagere importheffingen betaalt dan bedrijven die zoiets niet hebben. Maandag zou het bedrijf besloten hebben de handdoek in de ring te gooien.

C&A kwam in 2012 naar Servië en heeft veertien vestigingen in steden door het hele land, met ruim 130 medewerkers. Volgens Blic vroegen die eerder deze week tevergeefs vervroegd hun loon voor de maand juli, waarna werknemers van enkele filialen besloten vrij te nemen en de winkel te sluiten in afwachting van het faillissement. De vier vestigingen in de hoofdstad Belgrado zijn nog open en houden uitverkoop. Medewerkers zeggen tegen Blic dat ze niet weten tot wanneer ze nog een baan hebben.

Correctie 8-7: in een eerdere versie van dit stuk stond in de kop en intro dat C&A failliet verklaard is. Dat klopt niet, het bedrijf heeft het faillissement alleen nog aangevraagd.

Lees ook:

Aanklacht tegen C&A en Patagonia vanwege mogelijke slavenarbeid in Xinjiang

Winkelketen C&A en de kledingmerken Nike, Patagonia en State of Art maken zeer waarschijnlijk gebruik van slavenarbeid in de Chinese regio Xinjiang, stelt de Duitse mensenrechtengroep European Centre for Constitutional and Human Rights (ECCHR).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden