Waakhond

Ministers van financiën zijn voor een Europees toezichthouder witwassen: de Amla

null Beeld Fadi Nadrous
Beeld Fadi Nadrous

De oprichting van een onafhankelijk Europees toezichthouder in de strijd tegen witwassen en financiering van terrorisme heeft volle steun van de ministers van financiën.

Geen van de 27 lidstaten heeft tijdens een videoconferentie bedenkingen geuit tegen het maandag besproken voorstel van de Europese Commissie, melden ingewijden. Wel moeten de bestaande nationale toezichthouders, zoals de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in Nederland, voldoende betrokken blijven, vinden ze.

De Europese toezichthouder zou in 2024 van start moeten gaan. De lidstaten moeten nog bepalen waar de Amla (Anti-Money Laundering Authority), zoals de instelling afgekort in het Engels gaat heten, wordt gevestigd. Een twintigtal landen zou wel belangstelling voor de vestiging van de nieuwe autoriteit hebben, waaronder naar verluidt ook Nederland.

EU-commissaris Mairead McGuinness van financiële stabiliteit zei tijdens de vergadering dat criminelen jaarlijks naar schatting 1 procent van het totale bruto nationaal product van de EU (alle economieën opgeteld) aan ‘vies’ geld uit verdachte financiële transacties omzetten naar schoon geld. In Nederland wordt naar schatting jaarlijks 15 tot 20 miljard euro witgewassen. Minister Wopke Hoekstra (financiën) juicht de oprichting van de Amla toe, omdat het witwassen van geld een internationaal probleem is dat niet solo kan worden opgelost.

Mazen in de wet

Volgens de commissie heeft de EU wel al strenge regels tegen witwassen, maar zitten er mazen in de wet waarvan de georganiseerde misdaad handig gebruikmaakt. Die gaten worden nu gedicht met een pakket maatregelen, waarvan de Amla het middelpunt is. Er komen nieuwe regels voor meer coördinatie en samenwerking tussen de nationale toezichthouders. De Amla krijgt onder meer de bevoegdheid banken en bedrijven te beboeten als ze de regels schenden die witwaspraktijken moeten voorkomen.

De voorgestelde wetgeving is ook gemoderniseerd, in de pas met nieuwe technologieën om zo bijvoorbeeld criminele financiële activiteiten met cryptomunten te kunnen aanpakken. De commissie stelt tegelijk voor cashbetalingen boven de 10.000 euro onwettig te maken, maar landen mogen ook strengere normen hanteren.

De vicevoorzitter van de commissie, Valdis Dombrovskis, zegt dat de Europese wetgeving nationaal wel goed moet worden ingevoerd om effect te hebben. Vorige maand nog stuurde Brussel een brief naar Den Haag met de waarschuwing dat Nederland de zogeheten vijfde anti-witwasrichtlijn onvoldoende op orde heeft. Het schort onder meer aan een verbod op anonieme rekeningen, anonieme spaarboekjes of rekeningen onder een fictieve naam bij financiële instellingen.

Ook de regels voor informatie over wie de uiteindelijke begunstigde van een fonds of organisatie is, schieten in Nederland tekort. Het is al de tweede keer dat de commissie hierover aan de bel trekt en nu dreigt ze naar de Europese rechter te stappen als de zaak niet snel in orde wordt gemaakt. Europa is de laatste jaren diverse keren opgeschrikt door schandalen rond witwasaffaires bij vooral grote banken in verschillende landen. In Nederland kregen ING, Rabobank en ABN Amro daarvoor forse boetes opgelegd.

Lees ook:

Belastingadviseurs: ‘Overheid is te slap tegen witwassen’

De overheid laat het afweten in de jacht op witwasserij en andere criminele geldstromen. Dat zeggen de brancheorganisaties van belastingadviseurs tegen Trouw.

Kabinet wil witwassen harder aanpakken met strengere regels voor contant geld

Het kabinet wil contante betalingen van meer dan 3000 euro voor handelaren gaan verbieden, en zal in Europa proberen het biljet van 500 euro te laten afschaffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden