Kwartaalcijfers

Minder volle stroppenpot betekent weer winst voor ABN Amro

null Beeld ANP
Beeld ANP

Minder afschrijvingen en de verkoop van een Parijs kantoorgebouw betekenen weer winst voor ABN AMRO. De bank is ondertussen druk bezig haar zakentak in het verre buitenland af te breken.

Ja, Robert Swaak verwacht als topman van ABN Amro nog wel de nodige tegenwind. Strengere kapitaaleisen van toezichthouders, lage rentestanden en dan is er nog een virus dat naast de gezondheid ook de economie teistert. Toch kon de bank woensdag een nettowinst melden over het derde kwartaal van 301 miljoen euro. Dat is bijna de helft van wat ABN in dezelfde periode in 2019 verdiende, maar wel een stuk beter dan het verlies van 5 miljoen uit het tweede kwartaal van dit jaar.

De 301 miljoen winst is deels toe te schrijven aan de verkoop van een kantoorgebouw in Parijs. Die verkoop leverde (na het afdragen van belasting over de deal) 180 miljoen euro op.

Goed voor de resultaten was ook dat de bank veel minder geld in de stroppenpot hoefde te doen in het afgelopen kwartaal. Dat zijn afschrijvingen op leningen die een bank niet meer terug denkt te krijgen van bedrijven die in zwaar weer zitten. In het derde kwartaal bedroeg die afschrijving in totaal 270 miljoen euro, in het tweede kwartaal was dat nog 703 miljoen. Van de 270 miljoen was 99 miljoen toe te schrijven aan de coronacrisis en de lagere olieprijzen.

Negatieve rente

Daarentegen vielen de renteopbrengsten juist wat terug in vergelijking met een kwartaal eerder (1469 miljoen euro tegen 1514 miljoen). Volgens ABN komt dat onder meer door de lage rentestanden waar de hele financiële sector op dit moment mee kampt. De Europese Centrale Bank rekent een negatieve rente voor het geld dat commerciële banken als ABN bij haar willen stallen en die commerciële banken voelen dan ook de druk om die negatieve rente door te rekenen aan hun klanten. Om klanten niet te veel voor het hoofd te stoten, doen ze dat in kleine stapjes en met name bij de vermogende clientèle. Vanaf 1 januari 2021 rekent ABN een negatieve rente aan iedereen die meer dan een half miljoen euro op zijn rekening heeft staan.

Een tweede reden dat de renteopbrengsten wat terugvielen, is het afbouwen van de zakentak in het buitenland. Daar is ABN druk mee bezig sinds het deze zomer aankondigde zich qua afzetgebied helemaal te willen richten op Noordwest-Europa. Dat betekent minder financiering van olieboeren, grondstofhandelaren en grote investeerders in Amerika en Azië. Zulke klanten leveren meer inkomsten op omdat het risicovoller is om geld aan ze uit te lenen.

Honderden miljoenen aan zeperds

Maar dat hogere risico (lees: sterk veranderende grondstofprijzen of anders wel frauderende handelaren) levert óók grote verliezen op. Dit voorjaar moest ABN al honderden miljoenen aan zeperds wegslikken in dit segment. Inmiddels heeft de bank al 3,7 miljard aan leningen afgebouwd sinds 30 juni, ruim een vijfde van het totaal in dit deel van de zakentak.

De nieuwe focus op Nederland en omringende Europese landen komt ook terug in een nieuwe samenwerking met de Frans-Duitse vermogensbeheerder ODDO BHF. Diens expertise in Europese effectenmakelaardij moet helpen om hier meer voet aan de grond te krijgen in het bemiddelen van effectenhandel.

Lees ook:

ING schrapt banen en vult stroppenpot aan voor coronategenvallers

Bij ING verdwijnen ongeveer duizend banen. Volgens het financiële concern is de ingreep nodig onder meer vanwege het tegenvallende economische klimaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden