UWV-cijfers

Minder bedrijven hebben noodsteun van de overheid nodig

Bij uitkeringsinstantie UWV komen minder aanvragen binnen van bedrijven die gebruik willen maken van het tweede steunpakket van de overheid.  Beeld ANP
Bij uitkeringsinstantie UWV komen minder aanvragen binnen van bedrijven die gebruik willen maken van het tweede steunpakket van de overheid.Beeld ANP

Veel minder bedrijven maken gebruik van het tweede steunpakket van de overheid. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV.

Barbara Vollebregt

Weinig bedrijven maken tot nu toe gebruik van de tweede ronde aan noodsteun van de overheid. De belangrijkste reden daarvoor is dat de zaken weer goed gaan.

Noodlijdende werkgevers kunnen tot het einde van deze maand voor de tweede keer een beroep doen op de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud, de NOW. Deze kan bij het UWV worden aangevraagd door werkgevers waarvan de omzet met minimaal 20 procent is gedaald als gevolg van de coronacrisis, zodat zij hun personeel kunnen doorbetalen. Daarmee hoopt de overheid banen te redden.

Van de eerste ronde - de NOW 1.0 - maakten dit voorjaar bijna 140.000 werkgevers gebruik. Zij kregen in totaal zo’n 8 miljard euro van de overheid om de salarissen van hun werknemers door te kunnen betalen. De tweede ronde - de NOW 2.0 - gaat veel minder hard. Het UWV heeft tot nu toe ruim 36.000 aanvragen gekregen. Daarbij moet wel vermeld worden dat bedrijven nog tot het einde van deze maand hebben om er alsnog een beroep op te doen.

Aan de werkgevers die al een aanvraag hebben gedaan is inmiddels een eerste voorschot van 1,3 miljard euro overgemaakt, daarmee moeten de lonen van 693.000 medewerkers doorbetaald worden. De aanvragen voor de NOW 2.0 komen vooral uit de commerciële dienstverlening, horeca, vervoer en de logistiek. Met name aan bedrijven in Amsterdam, Rijnmond en Midden-Utrecht is veel steun toegekend, stelt het UWV.

De uitkeringsinstantie heeft ook laten uitzoeken waarom het aantal aanvragen voor de tweede noodregeling zoveel lager ligt. Om daarachter te komen, heeft het werkgevers die wel gebruik hebben gemaakt van de NOW 1.0, maar nog niet van de NOW 2.0 vragen gesteld. Van de ondervraagden geeft 20 procent aan nog wel een aanvraag te willen doen, 40 procent doet dat zeker weten niet, nog eens 40 procent twijfelt.

Het merendeel van de ondervraagden geeft aan dat het weer beter gaat, waardoor velen de NOW 2.0 niet meer nodig hebben. Bedrijven die nog twijfelen, weten vaak niet zeker of ze wel in aanmerking komen voor de noodsteun. Zij kunnen niet goed inschatten of ze op meer of minder dan 20 procent omzetverlies uitkomen. Een deel zegt dat - zoals het nu gaat - ze niet in aanmerking komen, maar als er een nieuwe lockdown komt, dat snel verandert.

Het UWV geeft bedrijven die aanspraak maken op de regeling een voorschot, op basis van het omzetverlies dat zij zelf inschatten. Wanneer de omzet hoger uitvalt, moeten zij het te veel ontvangen bedrag weer terugbetalen.

Lees ook:

‘ZZP’ers kunnen uitstel van betaling als een boemerang terugkrijgen’

Minder zzp’ers vragen om financiële steun. Maar pas op, waarschuwen schuldenexperts: terug naar normaal gaat zomaar niet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden