Verkoopprijzen

Miljoenenboete voor Samsung: het bedrijf zette winkeliers onder druk de prijzen voor hun tv’s te verhogen

Modellen tonen de SUHD 4K smart TV van Samsung. De tv luistert met je mee.  Beeld AP
Modellen tonen de SUHD 4K smart TV van Samsung. De tv luistert met je mee.Beeld AP

Elektronica- en techconcern Samsung heeft van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een boete gekregen van ruim 39 miljoen euro.

Volgens de toezichthouder ACM maakte het Zuid-Koreaanse bedrijf Samsung zich tussen 2013 en 2018 schuldig aan de beïnvloeding van de prijzen die winkels voor hun televisies rekenden. Daardoor waren klanten duurder uit. Samsung struinde stelselmatig het online aanbod van zijn tv’s af en zette webwinkels onder druk om de prijzen te verhogen, en dat mag volgens de ACM niet.

Bij onderzoek stuitte de ACM op ongeoorloofde praktijken van Samsung bij zeven winkeliers die televisies van het merk aanboden in hun webshop. Als de verkoopprijzen lager waren dan Samsung wilde, stuurde het bedrijf de verkopers berichten dat de prijs omhoog moest. Dit presenteerden medewerkers als advies, maar volgens de marktautoriteit ging het helemaal niet om vrijblijvende boodschappen.

Samsung is teleurgesteld

Daarnaast greep Samsung ook in als winkeliers klaagden over concurrenten die tv’s van het merk voor minder in de verkoop deden. Uit WhatsApp- en e-mailverkeer maakte de ACM op dat Samsung die winkeliers vervolgens ook aansprak op te lage prijzen. Winkeliers moeten zelf hun prijzen bepalen, benadrukt de ACM, maar dat was hier duidelijk niet het geval.

“De gedragingen van Samsung verstoorden de concurrentie op detailhandelsniveau en leidden tot hogere prijzen voor consumenten”, verklaart bestuursvoorzitter Martijn Snoep. De ACM kwam op de verboden handelspraktijken door klachten van winkeliers. De toezichthouder heeft besloten de winkeliers die meededen aan de prijsbeïnvloeding niet te beboeten. ACM heeft geen aanwijzingen dat Samsung nog steeds prijsafspraken maakt.

Samsung laat in een schriftelijke reactie weten teleurgesteld te zijn over het besluit van de ACM en kondigt juridische stappen aan om de boete aan te vechten. Het bedrijf vindt dat zijn Benelux-dochter zich aan alle mededingingsregels heeft gehouden. Een woordvoerder wilde niet verder uitweiden over de zaak.

Lees ook:

Samsung barst van de ambities: chips, robotica, kunstmatige intelligentie en een deal met Moderna

Het Zuid-Koreaanse Samsung wil groot en belangrijk zijn op uiteenlopende terreinen, tot aan medicijnen toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden