Corruptiezaak

Miljoenenboete voor omkoping en fraude bij SHV-bedrijven Econosto en Mammoet

Ook accountantskantoor PwC is als verdachte aangemerkt in de SHV-corruptieaffaire. Beeld Getty Images
Ook accountantskantoor PwC is als verdachte aangemerkt in de SHV-corruptieaffaire.Beeld Getty Images

In de corruptiezaak rond SHV is het Openbaar Ministerie tot een schikking gekomen met enkele dochterbedrijven van het concern, die samen meer dan 41 miljoen betalen. Ook accountantskantoor PwC is verdachte.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor 41,6 miljoen euro een schikking getroffen met een aantal dochterbedrijven van SHV, het grootste familieconcern van Nederland. Het OM verwijt de bedrijven (Econosto, Eriks, Mammoet Salvage en CMK Mammoth Gulf) omkoping, valsheid in geschrifte en overtreding van internationale handelssancties. Het OM wil een aantal oud-bestuurders en oud-medewerkers vervolgen die strafbare feiten zouden hebben gepleegd. Het onderzoek naar hen is bijna afgerond. Ook accountantskantoor PwC is als verdachte aangemerkt. Naar dat kantoor loopt ook nog een onderzoek.

Het bedrag van 41,6 miljoen euro bestaat uit een boete van 12,1 miljoen en een terugbetaling van het door omkoping verkregen illegale voordeel van 29,5 miljoen. Omdat de bedrijven meewerkten aan het onderzoek van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst, dat ruim vier jaar heeft geduurd, hebben zij een korting van 25 procent op hun boete gehad.

Eenzelfde korting kregen Econosto en Eriks daarnaast omdat moeder SHV de dubieuze betalingen in 2016 zelf had aangemeld bij het OM. Die meldingen werden overigens gedaan nadat SHV wist dat NRC Handelsblad werkte aan een publicatie over dubieuze praktijken bij Econosto.

294 gevallen van ‘niet-ambtelijke omkoping’ bij Econosto Mideast

Volgens het OM hebben medewerkers van Econosto Mideast, dat onder meer afsluiters en pijpverbindingen levert aan de olie- en gasindustrie en onderdeel is van Econosto, steekpenningen betaald aan personen die werkten bij of voor potentiële klanten in Azië en het Midden-Oosten. Die personen zorgden ervoor dat het bedrijf opdrachten kreeg. Tussen 2009 en 2015 waren er volgens het OM 294 gevallen van ‘niet-ambtelijke omkoping’. De betalingen werden buiten de bedrijfsadministratie gehouden en verwerkt in een schaduwboekhouding. Het management van Econosto Mideast gaf zijn fiat aan een deel van die betalingen, leidinggevenden wisten ervan en bij moeder Econosto en bij Eriks, het moederbedrijf van Econosto, waren er ook mensen die er weet van hadden. Zij deden er niets tegen en voorkwamen het ook niet. Eind 2015 greep SHV in en toen stopten de praktijken. Econosto Mideast deed ook zaken met Iraanse banken en een Iraans bedrijf, terwijl er handelssancties tegen Iran golden. Erik, Econosto en Econosto Mideast betalen samen 40,1 miljoen euro.

‘Pijnlijk, ernstig en absoluut onacceptabel’

CMK Mammoth Gulf, dat onder meer hijskranen verhuurt, betaalde in 2017 steekpenningen aan een projectdirecteur van een Koreaans bedrijf en kreeg toen een opdracht. Mammoet Salvage, de bergingspoot van het in zware transporten gespecialiseerde Mammoet, betaalde een lid van het Irakese parlement in de hoop zo in contact te komen met een minister en een conflict op te lossen dat CMK Mammoth had met het staatsoliebedrijf van Irak. Omdat het bedrijf geen illegaal voordeel had van deze transactie, krijgt het alleen een boete van 975.000 euro.

SHV, Eriks en Mammoet meldden woensdag in een reactie dat zij maatregelen hebben genomen om soortgelijke praktijken in de toekomst te voorkomen. Zij zeggen die praktijken ook te betreuren. Econosto Mideast is inmiddels ontmanteld. De medewerkers die bij de dubieuze zaken betrokken waren, werken volgens SHV niet meer bij Econosto en Eriks. “De feiten die uit het onderzoek van het OM naar voren zijn gekomen zijn pijnlijk, ernstig en absoluut onacceptabel”, schreef bestuursvoorzitter Jeroen Drost van SHV in een reactie.

Lees ook:

OM schikt met Vimpelcom voor grootste Nederlandse boete ooit

Het Openbaar Ministerie heeft een schikking getroffen met telecombedrijf Vimpelcom vanwege omkopingschandalen in Oezbekistan. Het OM maakte donderdag bekend dat het Russische bedrijf, dat sinds 2010 is gevestigd aan de Amsterdamse Zuidas, 358 miljoen euro gaat betalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden