Groene investeringen

Miljardenreuzen kunnen niet meer om groen investeren heen

null Beeld Fadi Nadrous
Beeld Fadi Nadrous

Grote investeerders zeggen steeds meer oog voor het milieu te hebben. Maar wetgeving en maatschappelijke druk spelen daar ook een rol in.

Grote beleggers hebben de groene smaak te pakken. Oké, ouderwets winst maken vinden investeerders als pensioenfondsen en verzekeraars nog altijd belangrijker dan het milieu. Maar volgens nieuw, grootschalig onderzoek zet de sector duurzaam en verantwoord beleggen nu toch op een mooie derde plek in hun rijtje van aandachtspunten.

Het vrijblijvende randje is er voor de miljardenreuzen definitief van af, stelt internationaal accountantsbureau PwC. Het vroeg 750 van deze institutionele beleggers naar wat ze belangrijk vinden, of waar ze in hun beleggingen op inzetten. Anoniem, dus het had geen zin om goede sier te maken met sociaal wenselijke antwoorden.

Wat PwC betreft is het helder: groen investeren is mainstream geworden, niet meer weggelegd voor een select groepje beleggers. Volgens het accountantsbureau komt dat onder meer door maatschappelijke druk – klimaatmarsen bijvoorbeeld, en toespraken van een jonge Zweedse activiste.

Groene, sociale aspect prioriteit nummer 3

Voor ze geld steken in bedrijven, projecten of hele landen (in de vorm van staatsobligaties), vragen ze zich een paar dingen af. Op de eerste plaats, zo blijkt uit het PwC-onderzoek: hoe goed en rendabel draait dat bedrijf? Daarna wil een investeerder weten hoeveel risico hij loopt en hoeveel geld hij zou kunnen verliezen. Op de derde plek komt het groene, sociaal en bestuurlijk verantwoordelijke aspect van de investering. Denk daarbij ook aan mensenrechten en dierenwelzijn.

Het is best moeilijk om die verantwoorde investeringen te wegen. Uit eerdere cijfers van PwC blijkt dat investeringsfondsen die zich expliciet op duurzaamheid richten tussen 2017 en 2025 lijken te verdubbelen in omvang naar 2100 miljard euro. “Maar het werkelijke duurzaam belegde bedrag is veel hoger”, zegt Patrick Heisen, partner van PwC Netherlands. “Pensioenfondsen steken niet alleen geld in dit soort fondsen, maar integreren duurzaamheid ook in hun gewone beleggingsbeleid.”

Druk daarop komt niet alleen vanuit de maatschappij, maar ook steeds meer vanuit wetgeving. “Vanaf dit jaar hebben pensioenfondsen te maken met nieuwe Europese richtlijnen”, zegt Heisen. Die richtlijnen zijn weer vertaald in lokale wetgeving. De fondsen zijn verplicht om beleggingsbeslissingen langs de verantwoorde en duurzame meetlat te leggen. Ook de wetgeving voor verzekeraars is aangescherpt.

Fondsen móeten daarom nu de vraag stellen: wat gaat de energietransitie betekenen voor mijn beleggingsportefeuilles? Mocht zo’n transitie nogal slecht uitpakken voor je vermogen, dan voel je als grote investeerder vanzelf wel de druk om meer in ‘groen’, in de toekomst, te investeren.

Lex Huis in het Veld, ook werkzaam bij PwC en gespecialiseerd in verantwoord beleggen, wil ook het Parijse klimaatakkoord niet onbenoemd laten. Ook dat werkt op nationaal niveau door via strengere (pensioen)wetten.

Tot slot heeft de Europese Commissie haar duurzame ambities vervat in het ‘Action plan on Financing Sustainable Growth’. Huis in het Veld: “Vanaf begin volgend jaar moet de financiële sector zich daarom aan drie eisen houden. Eén: tot een eenduidige definitie komen van wat ‘duurzaam zijn’ inhoudt. Twee: uitzoeken hoe groen je zelf precies bezig bent met je investeringen. En drie: uitzoeken hoe goed je bezig bent ten opzichte van vergelijkbare spelers in het veld, zien of je voor- of achterloopt.”

Lees ook:

Investeren in duurzaam is geen risico, maar biedt garantie

Tien jaar geleden viel de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Hebben we er iets van geleerd? Helen Toxopeus en Friedemann Polzin over duurzaamheid.

Nederland is rijk, maar scoort superslecht op duurzame ranglijsten

Wie alleen naar geld kijkt, ziet dat het in Nederland heel goed gaat. Wie breder kijkt ziet dat de welvaart ten koste gaat van het milieu.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden