Farmacie

Miljarden lopen binnen bij vaccinproducent Pfizer

Dozen met het Pfizer-vaccin komen aan op het vliegveld van Sarajevo in Bosnië. Pfizer zal dit jaar wereldwijd 1,6 miljard doses van het vaccin afzetten.  Beeld AP
Dozen met het Pfizer-vaccin komen aan op het vliegveld van Sarajevo in Bosnië. Pfizer zal dit jaar wereldwijd 1,6 miljard doses van het vaccin afzetten.Beeld AP

Farmaceut Pfizer boert goed met het vaccin tegen het Covid-19-virus, dat het samen met het Duitse BioNTech ontwikkelde. Pfizer verwacht dit jaar voor 26 miljard dollar aan coronavaccins af te zetten.

Tot en met 3 mei leverde het Amerikaanse concern Pfizer 430 miljoen doses van het coronavaccin aan 91 landen. In de eerste drie maanden waren die vaccins goed voor 3,46 miljard dollar aan omzet. Vooral dankzij het vaccin kwamen omzet en nettowinst in januari-maart van dit jaar 45 procent hoger uit dan in januari-maart 2020. Het vaccin is nu de belangrijkste bron van inkomsten voor Pfizer, dat het patent erop niet wil delen.

Van die 3,46 miljard dollar kwam 2 miljard uit de VS en 841 miljoen uit wat Pfizer developed Europe noemt: de West-Europese en de Scandinavische landen. Hoeveel winst er op die leveringen werd geboekt, meldt het bedrijf niet, maar een indicatie bieden de kwartaalresultaten wel. Pfizers winst kwam 1,5 miljard dollar hoger uit dan een jaar geleden. Het gros van die winstgroei kan op het conto van het vaccin worden geschreven.

Inentingen (jonge) kinderen

Het product van Pfizer en BioNtech was het eerste coronavaccin dat werd goedgekeurd door de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten. Die autoriteiten beoordelen binnenkort of het vaccin ook geschikt is voor 12- tot 15-jarigen. Pfizer beproeft nog of het vaccin ook kan worden toegediend aan kinderen van 6 maanden tot en met 11 jaar. Het concern hoopt dat in 2022 met de inenting van (jonge) kinderen kan worden begonnen.

Op basis van het aantal contracten dat tot medio april is afgesloten, denkt de farmaceut heel dit jaar 1,6 miljard doses af te zetten. Dat komt neer op een jaaromzet van 26 miljard dollar. Pfizer verwacht daarop een winstmarge van bijna 30 procent. De vaccins leveren het bedrijf dan naar schatting 7 tot 7,5 miljard dollar winst op, al moet daar nog belasting vanaf.

Pfizer gaat met Canada en Israël contracten afsluiten voor leveranties na 2021. Ook met andere landen wordt daarover onderhandeld. Pfizer en BioNtech onderzoeken of het vaccin voor een derde keer aan mensen kan worden toegediend – vooralsnog volstaan twee inentingen. Die derde keer zou nodig kunnen zijn als er mutaties van het coronavirus optreden.

In februari bestelde de Europese Commissie 200 miljoen doses bij Pfizer en in april nog eens 100 miljoen. Tegen welke bedragen vermeldt het bedrijf niet. In totaal levert Pfizer dit jaar 600 miljoen doses aan de Europese Commissie.

De farmaceut meldde wel dat de VS 1,95 miljard dollar betaalden voor 100 miljoen vaccins die in februari zijn besteld. Eerder kocht de Amerikaanse regering al 200 miljoen doses.

Lees ook:

Farmaceut Pfizer geeft zijn vaccinproductie niet uit handen

Pfizer geeft het patent op zijn vaccin niet vrij. Dat belemmert de productie. Experts waren er al bang voor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden