Kernenergie
Milieubewegingen: stort geen 5 miljard euro in bodemloze kernput
Natuur- en milieubewegingen zijn tegen het kabinetsplan om 5 miljard euro te investeren in (onderzoek naar) nieuwe kerncentrales. Investeer in energiebesparing, vinden zij.
“Wij streven naar een duurzaam energiesysteem. Daar past kernenergie niet in”, zegt Peer de Rijk van actiegroep Milieudefensie. “Voor kernenergie is uranium nodig. We blijven dan grondstoffen winnen en blijven afhankelijk van import. En na zestig jaar weten we nog steeds niet goed wat we met kernafval aan moeten.”
Ook Greenpeace, Urgenda, Wise en Stichting Natuur en Milieu zijn tegen nieuwe kerncentrales. Omdat kernenergie gevaarlijk kan zijn, de bouw te lang duurt, de kosten hoog zijn of omdat er alternatieven zijn.
Beter is het, betogen de actiegroepen, dat het kabinet investeert in energiebesparing, in isolatie van woningen. Investeringen in waterstof, wind- en zonne-energie doen dan de rest om Nederland zo snel mogelijk aan een klimaatvriendelijk energiesysteem te helpen.
Nauwelijks CO2-uitstoot
Het kabinet heeft 5 miljard euro gereserveerd voor kernenergie. Kernenergie is altijd beschikbaar is: in een duurzame energiemix wil je ook een stabiele CO2-vrije bron hebben, zei minister Jetten.
Milieudefensie verwacht dat de bouw niet doorgaat, omdat daar 10 miljard euro voor nodig is. De Rijk. “Tegen de tijd dat kernenergie mogelijk is, zitten we al op 70 procent of meer duurzame energie.” Hij vreest dat kernenergie dan gaat concurreren met andere bronnen. “Om de investering in een centrale terug te verdienen, krijgt kernenergie voorrang en daalt het aandeel wind- en zonne-energie. Terwijl die bronnen veel goedkoper zijn. We hoeven toch geen onderzoek te doen naar een energiebron die niet in de kinderschoenen staat.”
Dat vindt ook Greenpeace. “De Tweede Kamer kan niet akkoord gaan met miljarden storten in een bodemloze kernput, met als enige resultaat een stapel rapporten”, stelt Faiza Oulahsen, hoofd van de klimaat- en energietak. “Als Jetten investeert in de isolatie van woningen hebben Nederlanders echt iets aan dat geld. Energiebesparing levert veel sneller CO2-reductie op.”
‘Te laat voor kernenergie’
Die korte termijn is belangrijk, vindt Marjan Minnesma van klimaatgroep Urgenda. Het kabinet wil een klimaatneutraal energiesysteem in 2050, maar dat moet er al zijn in 2030 om verdere opwarming van de aarde te voorkomen, stelt zij: “Kernenergie is pas vanaf halverwege de jaren dertig beschikbaar, dus geen optie. Ik ben niet principieel tegen kernenergie. Frankrijk kan er prima gebruik van maken, maar voor Nederland is het te laat.”
Momenteel is ongeveer 4 procent van de stroom die Nederland verbruikt, opgewekt in een kerncentrale, die van Borssele. Als er nieuwe kerncentrale(s) komen, komen Zeeland, de Maasvlakte en de Eemshaven in aanmerking.
Lees ook:
Het bouwen van een kerncentrale is duur, gaat langzaam en wordt niet meer winstgevend
Kernenergie is terug in het politieke debat, blijkt in de aanloop naar de verkiezingen. Maar experts waarschuwen Nederland: zet er vooral niet op in. Want, leert de ervaring elders in Europa: ‘Economisch werkt het gewoon niet.’