Microsoft kent ‘recordkwartaal’ dankzij forse groei in clouddiensten

Beeld AFP

Er was een tijd dat weinigen nog iets gaven voor de toekomst van Microsoft, het iconische bedrijf achter de windows- en officesoftware. 

Aan alle kanten werd het bedrijf ingehaald door bedrijven die tijdgeest wat beter begrepen. Maar de teloorgang van Microsoft is alweer een tijdje gestopt, het bedrijf heeft de status van meest waardevolle bedrijf ter wereld terug, en de omzet en winst weet weer positief te verrassen.

Microsoft zelf spreekt van recordresultaten in het laatste kwartaal, waar het bedrijf vooral profiteerde van een explosieve groei van de zogeheten clouddiensten. De omzet steeg met liefst 12 procent naar 33,7 miljard dollar (ruim 30 miljard euro), de winst schoot zelfs met 48 procent omhoog naar 13,2 miljard dollar. Dat laatste cijfers is wel enigszins vertekend doordat dit jaar een belastingmeevaller van 591 miljoen dollar werd geboekt, tegenover een betaling van 1,8 miljard dollar een jaar eerder.

Clouddiensten

Volgens Microsoft zelf is het bedrijf de grootste ter wereld waar het gaat om inkomsten uit clouddiensten. Dat is maar ten dele waar – Microsoft rekent in zijn eigen definitie ook het gebruik van online beschikbare software mee. Wordt er puur gekeken naar het aanbieden van servers en ruimte voor dataopslag, dan is Microsoft nog altijd een stuk kleiner dan marktleider Amazon. Maar de groei van 39 procent in dit segment maakt duidelijk dat Microsoft de relatief nieuwe markt goed weet te bedienen.

De keuze om zich meer te richten op het online opslaan en gebruik van data is al genomen in 2014, toen de huidige topman Satya Nadella aantrad bij het bedrijf. Destijds leek Microsoft op alle fronten de boot te missen: Google wist met het besturingssysteem Android de dominante positie op het terrein van smartphones te veroveren, precies zoals Microsoft eerder deed met Windows voor pc’s. En de pogingen om zelf smartphones te ontwikkelen verbleekten bij het succes van concurrent Apple met zijn populaire iPhone.

Sinds het aantreden van Nadella is de koers van het aandeel Microsoft grofweg met 350 procent gestegen, waarvan zo’n 35 procent alleen al dit jaar, waardoor Microsoft dit jaar weer het meest waardevolle bedrijf ter wereld werd.

Hoewel het succes in de laatste jaren vooral uit de cloudtak komt, blijft Microsoft profiteren van zijn dominante positie op de pc-markt. Het afgelopen kwartaal groeiden ook daar de verkopen, waarschijnlijk in aanloop op de aankondiging dat het bedrijf stopt met de ondersteuning van Windows 7, waardoor veel klanten nu overstappen op het nieuwere Windows 10.

Lees ook:

Cloud is goud voor Amazon: winstexplosie van 1286 procent

Waar Amazon eerder al zijn geld in nieuwe projecten investeerde, loopt de winst nu snel op. Met name diensten in de cloud, zoals dataopslag, lopen goed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden