Mega-overname

Microsoft doet zijn grootste overname ooit en betaalt 60 miljard euro voor een gamebedrijf

Artiesten ontvouwen het Microsoft-logo op een gebouw in New York.  Beeld AFP
Artiesten ontvouwen het Microsoft-logo op een gebouw in New York.Beeld AFP

Spelontwikkelaar Activision Blizzard, bekend van games zoals Call of Duty, komt in handen van Microsoft. Dat breidt zo het aanbod voor de Xbox uit. Maar Activision ligt ook onder vuur wegens seksisme en wangedrag.

Hans Nauta

Microsoft koopt gamesontwikkelaar Activision Blizzard voor bijna 69 miljard dollar. Dit Amerikaanse bedrijf is bekend van games die miljarden opleveren, zoals World of Warcraft en Call of Duty. De overname is de duurste ooit voor Microsoft en het Amerikaanse techconcern probeert hiermee zijn positie op de markt voor computerspellen te versterken.

Door de titels van Activision in handen te krijgen, kan Microsoft zijn eigen aanbod voor spelcomputer Xbox uitbreiden en beter concurreren met de PlayStation 5 van rivaal Sony. Per maand zijn er 400 miljoen spelers van Activision Blizzard-games actief in 190 landen, zegt Microsoft-topman Satya Nadella in een onlinepresentatie.

Gaming is de grootste en snelst groeiende vorm van entertainment, benadrukt Nadella. Momenteel zijn er zo’n drie miljard gamers en Microsoft verwacht dat dit aantal in 2030 is opgelopen tot 4,5 miljard mensen.

“Deze overname vergroot onze aanwezigheid op mobiele telefoons, het grootste marktsegment van de gaming-industrie”, zegt Nadella. Microsoft wil ook meer gaan investeren in gamen via de cloud, waarbij gebruikers games streamen vanuit datacenters.

Het metaverse komt eraan

Activision is een van de belangrijkste spelontwikkelaars. Maar topman Bobby Kotick zegt Microsoft nodig te hebben om het op termijn te redden in een markt die zeer concurrerend is. “Microsoft heeft alle technologie die we nodig hebben om de volgende generatie games te kunnen maken”, zegt Kotick tijdens de onlinepresentatie.

Net als zijn collega van Microsoft verwijst Kotick naar de ontwikkeling van het zogenoemde metaverse, waarbij virtuele werelden vermengd zullen raken met de fysieke wereld. Dit biedt allerlei technologische en zakelijke kansen.

Seksisme en wangedrag

De laatste tijd is Activision veel in het nieuws vanwege problemen met seksisme en wangedrag van medewerkers. Zakenkrant The Wall Street Journal meldde deze week dat de onderneming sinds vorige zomer tientallen medewerkers heeft ontslagen en nog eens zo’n veertig heeft bestraft om grensoverschrijdend gedrag. Activision heeft tienduizend werknemers.

Ook zou de positie van topman Kotick ter discussie staan bij zijn eigen personeel, omdat er beschuldigingen tegen hem zijn. Activision blijft die beschuldigingen echter ontkennen en Kotick mag aanblijven na de overname. Wel zegt de topman van Microsoft dat er gewerkt moet worden aan een veilige en inclusieve cultuur bij Activision.

In 2016 betaalde Microsoft zo’n 26 miljard dollar voor het sociale platform LinkedIn. Dat was toen de grootste overname van het bedrijf. Vorig jaar kocht Microsoft voor 7,5 miljard dollar ZeniMax Media, bekend van het spel Doom.

Microsoft heeft besloten om de deal in contanten af te handelen. Er zal 95 dollarcent per aandeel worden overgemaakt, wat een behoorlijke premie betekent ten opzichte van de beurskoers van Activision. In euro’s omgerekend heeft de overname een waarde van 60,5 miljard.

Lees ook:

Vergaderen, gamen en praten we straks in een ‘metaverse’? Wel als het aan Facebook ligt

Facebook gaat 10.000 mensen in de EU aannemen om mee te bouwen aan de ‘metaverse’. Aan de wát?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden