Acties metaalsector

Metaalstakingen gaan verder bij Fokker. ‘Werknemers zijn boos’

Werknemers van chipmachinemaker ASML en truckbouwer DAF schreven zich afgelopen januari in als staker in een coronaproof drive-in van vakbonden FNV en CNV. Duizenden werknemers in de metaalsector lossen elkaar af in een estafettestaking om een betere cao af te dwingen. Beeld ANP
Werknemers van chipmachinemaker ASML en truckbouwer DAF schreven zich afgelopen januari in als staker in een coronaproof drive-in van vakbonden FNV en CNV. Duizenden werknemers in de metaalsector lossen elkaar af in een estafettestaking om een betere cao af te dwingen.Beeld ANP

Medewerkers in de metaalsector geven de estafettestaking vanaf woensdag een vervolg bij onder meer scheepsbouwer Damen en bij Fokker. Volgens de vakbonden is het de zevende week waarin werknemers het werk neerleggen in hun roep om betere arbeidsvoorwaarden. Voor het eerst leggen de medewerkers het werk neer voor 48 uur in plaats van 24 uur.

Naast de stakingen bij Fokker en Damen leggen ook werknemers van ThyssenKrupp, scheepsbouwer IHC en scheepswerf Kooiman Hoebee het werk neer. “Werknemers zijn boos. We gaan dan ook door en geven niet op totdat er een goede cao ligt”, zegt FNV-bestuurder Cihan Lacin.

FME: Staken helpt niet

Werkgeversorganisatie FME roept al langer dat staken niet helpt. De werkgevers hebben in de laatste onderhandelingsronde in november vorig jaar naar eigen zeggen een cao-voorstel op tafel gelegd dat recht doet aan alle grieven en rekening houdt met de belangen van de medewerkers tijdens en na de coronacrisis.

Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar. Vakbonden vinden dat te weinig. Onder de zogeheten metalektro-cao vallen zo’n 160.000 werknemers.

De estafettestakingen begonnen in januari in Zuid-Holland en Noord-Brabant bij onder andere ASML, DAF, Fokker, Thyssenkrupp en in Overijssel bij Scania. Daarna is ook gestaakt in Drenthe, Friesland, Zeeland, Utrecht en Friesland.

Lees ook:

Geen eind in zicht voor stakingen in de metaalsector. ‘Werkgever, wees niet zo narrig’

De me­taal- en elek­tro­tech­nieksector houdt al weken estafettestakingen voor meer loon en meer zekerheid voor jongeren. Tot een doorbraak leidt het nog niet:de cao-gesprekken zitten muurvast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden