Benoeming

Met Jane Fraser (54) heeft de Amerikaanse bank Citigroup voor het eerst een topvrouw

Jane Fraser volgt Michael Corbat op als CEO bij Citigroup.  Beeld AP
Jane Fraser volgt Michael Corbat op als CEO bij Citigroup.Beeld AP

Wall Street staat nog altijd bekend als een mannenbolwerk. Maar nu heeft een grote Amerikaanse bank voor het eerst een topvrouw.

Een Schotse heeft op Wall Street het glazen plafond gebroken: Jane Fraser (54) is maandag begonnen als CEO van Citigroup. Niet eerder gaf een vrouw leiding aan zo’n grote Amerikaanse bank, een feit waar ze zelf bij stilstaat. “Ik prijs mezelf gelukkig dat ik de eerste ben, maar ik zal de eerste zijn van velen”, zei ze over haar benoeming en de vrouwen die haar zullen opvolgen.

Fraser heeft er roerige jaren op zitten bij Citi. Vanaf 2015 was ze verantwoordelijk voor de bankactiviteiten in Zuid-Amerika. Daar kreeg ze te maken met het verwoestende beleid van president Nicolas Maduro in Venezuela, de financiële crisis in Argentinië en de economische neergang van Brazilië. Ook was Fraser betrokken bij hervormingen van een bank in Mexico, Citibanamex. In 2014 had die nog een boete gekregen van 2,2 miljard dollar wegens fraude.

In 2019 werd Fraser voorzitter van Citigroup. In die tijd werd Citi actiever in het bevorderen van gelijkheid voor vrouwen, bijvoorbeeld door informatie te publiceren over de interne salariskloof. Fraser is nu de baas van een bank waar vrouwen gemiddeld 26 procent minder verdienen dan mannen. Dit cijfer houdt geen rekening met specifieke functies en laat dus vooral zien dat mannen beter betaalde posities hebben. Citi wil dat eind dit jaar 40 procent van de hogere functies door vrouwen zijn bekleed.

Miljardensteun van overheid VS

Ze is wel wat turbulentie gewend. Fraser was hoofd strategie, fusies en overnames toen de financiële crisis losbarstte en ze behoorde tot het managementteam dat Citi overeind moest zien te houden. Dat lukte niet zonder de miljardensteun van de Amerikaanse overheid in 2008.

Was Citi voor de financiële crisis nog de grootste bank van de VS, inmiddels zijn er volgens The Wall Street Journal vier grotere banken, met JP Morgan Chase als koploper. Citi heeft een marktwaarde van 137 miljard dollar en is actief in 160 landen. De bank heeft 204.000 werknemers.

In ieder geval moet Fraser aan de slag met de recente kritiek van toezichthouders dat de controlesystemen van de bank niet deugen. Citi moet de procedures om witwassen tegen te gaan heel snel aanscherpen, en kreeg alvast een boete van 400 miljoen dollar. Fraser wil dit verbeterproces aangrijpen om de bank voor te bereiden op een nog digitalere toekomst, zei ze tegen persbureau Bloomberg.

Fraser werd geboren in St Andrews aan de Schotse kust, en behaalde diploma’s aan Cambridge en Harvard. Via investeringsbank Goldman Sachs en het Amerikaanse consultancybureau McKinsey & Company kwam ze in 2014 bij Citi terecht.

In gesprek met Bloomberg over haar nieuwe toppositie noemt ze zichzelf ‘een werkende moeder’ van twee kinderen, die veel steun heeft gehad van haar ‘geduldige man’. “Deze baan is mogelijk zonder een supervrouw te zijn. Je kunt gewoon jezelf zijn.”

Topvrouwen

Ook de nieuwe voorzitter van de Wereldhandelsorganisatie, Ngozi Okonjo-Iweala, had maandag haar eerste dag op het werk. Eerder was de Nigeriaans-Amerikaanse werkzaam bij de Wereldbank en als minister van financiën in Nigeria. In het lijstje ‘vrouwen op belangrijke posities in de financiële wereld’ zijn Janet Yellen en Christine Lagarde hooggeplaatst. De Amerikaanse Yellen is minister van financiën in de VS. De Franse Lagarde leidt de Europese Centrale Bank. Anders dan bij zulke (semi-)publieke organisaties heerst op Wall Street vaak nog een mannencultuur.

Lees ook:

Wie is Ngozi Okonjo-Iweala (66)? Deze dappere Nigeriaanse gaat de WTO opschudden

Toen ze corruptie aanpakte in Nigeria, werd haar moeder ontvoerd. Maar Ngozi Okonjo-Iweala geeft niet snel op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden