Energie
Met een thuisbatterij kunnen eigenaren van zonnepanelen hun eigen stroom inzetten wanneer ze willen
Met een thuisbatterij kan door zonnepanelen opgewekte energie worden bewaard en gebruikt op bewolkte dagen. Tot nu toe zijn de accu’s in Nederland nog niet zo in trek, maar dat zou weleens kunnen veranderen.
Overtollige zonne-energie thuis opslaan om die op een koude dag te kunnen gebruiken. Het kan met een thuisbatterij ter grootte van een nachtkastje. Hoewel het voor eigenaren van zonnepanelen een goede manier is om ook op bewolkte dagen gebruik te maken van duurzame energie, is de accu in Nederland nog niet populair.
Toch denkt zonnepanelenleverancier Zonneplan dat dit de komende jaren zal veranderen. “Nu is er geen financiële prikkel om een thuisbatterij aan te schaffen”, zegt Frank Breukelman van dat bedrijf. Immers: eigenaren van zonnepanelen krijgen nu geld terug voor de opgewekte zonnestroom die ze niet gebruiken. Die leveren ze terug aan het net en aan het eind van het jaar worden ze er door hun energieleverancier voor gecompenseerd.
“Maar die regeling wordt vanaf 2025 afgebouwd”, legt Breukelman uit. Vanaf dat jaar levert teruggeleverde stroom steeds minder geld op, en daarom kan het plotseling wél voordelig zijn om een thuisaccu aan te schaffen.
Hoeveel energie op zo'n batterij kan worden opgeslagen is afhankelijk van de grootte, maar een accu van het formaat van een flink nachtkastje kan al snel een gemiddeld gezin een hele dag van stroom voorzien, zegt Breukelman. Door op een zonnige dag op te laden, kan dan ’s avonds of op een bewolkte dag gebruik worden gemaakt van de eigen energie.
Onderzoek onder tweeduizend Nederlanders
Om te zien hoeveel mensen daadwerkelijk interesse hebben in een thuisbatterij deed Zonneplan onlangs een onderzoek onder tweeduizend Nederlanders. Van de ondervraagden met eigen zonnepanelen zei ongeveer een derde van plan te zijn binnen één tot vijf jaar een accu aan te schaffen. Nog eens 11 procent dacht dat binnen tien jaar te zullen doen.
Opvallend genoeg zei ook een kleine 10 procent van de ondervraagden zonder zonnepanelen van plan te zijn binnen vijf jaar een thuisbatterij aan te schaffen. Breukelman vermoedt dat het dan met name gaat om mensen met een dynamisch energiecontract.
Bij dat soort contracten zijn de energiekosten van de consument gekoppeld aan de prijzen van energie op de spotmarkt. Hoe duur het is om de wasmachine te laten draaien of de waterkoker aan te zetten verschilt dan dus van uur tot uur. “In de middag is stroom over het algemeen het goedkoopst, ’s avonds en ook ’s ochtends vroeg is de energie duurder”, zegt Breukelman.
Met een accu kunnen mensen van die fluctuatie gebruikmaken door de batterij op te laden wanneer de energiekosten laag zijn, en de energie te gebruiken wanneer stroom juist meer kost.
De kosten laten zich terugverdienen
Goedkoop zijn de thuisbatterijen niet. Een accu die stroom kan opslaan voor circa een dag kost volgens Zonneplan ongeveer 6000 euro. Die kosten laten zich terugverdienen. Breukelman heeft het niet exact berekend, maar schat dat wanneer de salderingsregeling niet meer geldig is, een batterij van dat formaat na ongeveer drie jaar meer geld heeft bespaard dan die heeft gekost.
Dat wil niet zeggen dat de batterij niet nu al geld kan opleveren. Wie een dynamisch energiecontract heeft én zonnepanelen, kan nu al spelen met de accu door die op te laden op zonnige momenten en de energie op het meest dure moment van de dag weer het net op te laten om die te verkopen.
Ook mensen zonder zonnepanelen, maar mét dynamisch energiecontract kunnen met een thuisbatterij al snel een paar honderd euro per jaar verdienen, denkt Breukelman. Ook zij kunnen de batterij op een goedkoop moment opladen, en de stroom op een duur moment weer verkopen.
Lees ook:
Bijna alle zonnepanelen komen uit China. Kan Europa een eigen industrie opzetten?
Europa is niet alleen voor olie en gas afhankelijk van andere landen. Zonnepanelen komen vooral uit China en dat maakt Europa kwetsbaar. Tijd voor een eigen industrie? In Weert opent het Nederlandse bedrijf Solarge alvast een grote fabriek voor lichtgewicht zonnepanelen.