InterviewNadia van den Heuvel

Met een beperking aan het werk: ‘Schattig zijn is leuk, tot de factuur moet worden betaald’

Nadia van den Heuvel. Beeld Merlin Daleman
Nadia van den Heuvel.Beeld Merlin Daleman

Intelligent, middelbaar of hoger opgeleid, en een handicap hebben. Dat is op de arbeidsmarkt een lastige combinatie, weet Nadia van den Heuvel uit ervaring. Daarom startte ze een designbureau met een bijzondere missie.

Lukas van der Storm

Haar eerste baan? Daar kwam Nadia van den Heuvel uit Cuijk wel op een heel bijzondere manier terecht. “We hadden met een aantal meiden een stapclubje. Een van hen zat omhoog met een opdracht van haar baas. Ze moest iemand met een arbeidshandicap naar werk bemiddelen en vroeg of ze mij niet aan het werk kon helpen.”

Zo ging Van den Heuvel als telefoniste in de rechtspraak aan de slag. “Voor ik het wist, was ik teamleider. Ze waren erg tevreden over me: ik kende vrij rap alle nummers uit mijn hoofd en was daardoor de snelste van allemaal.” Dat klinkt als een prima bliksemstart, maar er zit ook een tragisch randje aan. Want eigenlijk werkte Van den Heuvel als telefoniste ver onder haar niveau, wat gezien haar gebrek aan vooropleiding niet zo gek is.

‘Hou ze bezig’

Van den Heuvel heeft, zoals ze het zelf formuleert, een sta- en loopbeperking. Ze zat van jongs af aan al in een rolstoel. En ‘dus’ – want zo ging dat in de jaren tachtig – zat ze op de mytylschool. “Daar merkte ik al snel dat ik intelligenter was dan de meeste andere kinderen. Ik ging er een beetje voor anderen zorgen. Dat zit toch in mijn karakter.” Het vervolgonderwijs dan, de middelbare school van Werkenrode? “Dat had een hoog hou-ze-beziggehalte. Ik heb er vooral veel Disneyfilms van voor tot achter geleerd.”

Designbureau Ictoria uit Boxmeer werkt met mensen met een beperking. Eigenaar Nadia van den Heuvel zit zelf in een rolstoel.  Beeld Merlin Daleman
Designbureau Ictoria uit Boxmeer werkt met mensen met een beperking. Eigenaar Nadia van den Heuvel zit zelf in een rolstoel.Beeld Merlin Daleman

Te vroeg in de trein

Uiteindelijk werkte Van den Heuvel zich binnen de rechtspraak snel op. Ze werd projectleider bij het Openbaar Ministerie, later ook adviseur bedrijfsvoering. Maar het vele treinreizen begon haar tegen te staan, want ook het spoor is niet ingericht op werkende rolstoelers. “Ik begon al vroeg, en om 06.00 uur werken de mensen die de plank moeten klaarleggen voor rolstoelers nog niet. Ik ben een paar jaar lang op het opstapje gaan zitten en heb telkens mijn rolstoel via een elastiek aan het frame naar binnen getrokken.”

Op zoek naar iets anders begon ze weer op nul. Regelmatig had ze het idee dat ze in haar rolstoel toch op achterstand stond. “Maar je CV was zo goed ...”, verzuchtte een recruiter bijvoorbeeld toen ze er binnenreed. Het plantte bij Van den Heuvel het zaadje om juist het plaatsen van mensen met een arbeidshandicap bij werkgevers als haar nieuwe roeping te zien.

Zestig mensen naar een andere baan

Nu, een paar jaar verder, heeft Van den Heuvel haar eigen designbureau Ictoria in het centrum van Boxmeer. Er werken 21 mensen. Sommigen in een rolstoel, anderen met autisme, of met bijvoorbeeld een gehoorbeperking. “Het was eigenlijk niet eens mijn bedoeling om zelf mensen in dienst te nemen”, blikt ze terug. “Maar veel werkgevers vinden de stap in eerste instantie toch groot.”

En dus neemt ze mensen nu doorgaans eerst zelf in dienst, als opstap naar de buitenwereld. In drie jaar tijd leverde ze zo al zeker zestig mensen af aan de arbeidsmarkt. Dat gaat bijna altijd goed, ook omdat ze na de transfer contact houdt met werkgever en (oud-)werknemer.

“We hadden bijvoorbeeld eens een jongen met autisme. Eerst ging het prima bij zijn nieuwe baas, maar ineens lukte het niet meer. Toen ik ging kijken, bleek dat ze hem bij twee knappe stagiaires op de kamer hadden gezet. Verder zag hij bijna nooit een vrouw, eigenlijk alleen zijn moeder; dit was gewoon te veel voor hem. Twee weken later belde die werkgever op: ik had inderdaad gelijk. Het ging weer goed.”

Met aandacht voor ieders behoeften

Ictoria heeft inmiddels zo’n vierhonderd klanten, variërend van de lokale bakker tot grote organisaties als de provincie Noord-Brabant. Van den Heuvel heeft volop ambitie, bijvoorbeeld om uit te groeien tot het grootste ontwerpbureau van de regio.

“Uiteindelijk gaat het om de kwaliteit die we leveren”, benadrukt ze. “Soms komen bedrijven bij ons uit omdat we goedkoop zijn, of omdat ze het een mooi concept vinden. Maar we overtuigen klanten door vakbekwaam te zijn. Schattig zijn is leuk, tot de factuur moet worden betaald.” Zonder subsidie, maar met aandacht voor ieders behoeften. “Niet iedereen kan bijvoorbeeld fulltime werken, omdat dat naast een beperking veel energie kost. Maar als iemand zestien uur per week hartstikke goed is in wat-ie doet, is dat ook van grote waarde.”

Alle drempels en hobbels en hobbels ten spijt, Van den Heuvel rolt toch vooral optimistisch het leven door. Ze koestert geen wrok over al die keren en jaren dat scholen, werkgevers en mensen haar hebben onderschat. “Het heeft me alleen maar gemotiveerder gemaakt om goed werk te leveren. En om andere Nadia’s een steuntje in de rug te geven op weg naar een goede baan.”

Lees ook:

Na de coronaklappen komen er weer banen bij voor mensen met een arbeidsbeperking

Er komen banen bij voor mensen met een arbeidsbeperking; ruim vijfduizend in het tweede kwartaal van dit jaar. De teller staat nu op 65.000. Daarmee is de Banenafspraak echter nog niet gehaald.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden