InterviewSociale huur in Rotterdam

‘Mensen met een laag inkomen willen ook in Rotterdam wonen’

Het woonmonument Justus van Effen in Spangen, wat is ontworpen in 1922 en toen het eerste gebouw was in Nederland met een een galerij, werd in 2012 gerenoveerd in opdracht van Woonstad Rotterdam. Beeld Arie Kievit
Het woonmonument Justus van Effen in Spangen, wat is ontworpen in 1922 en toen het eerste gebouw was in Nederland met een een galerij, werd in 2012 gerenoveerd in opdracht van Woonstad Rotterdam.Beeld Arie Kievit

Rotterdam maakt het overschot aan goedkope woningen groter dan het is, toont Trouw vandaag aan. De Rotterdamse corporaties zijn boos.

Jochem van Staalduine

“Veel Rotterdammers hebben een laag inkomen. Je kunt het bestaan van die groep wel ontkennen, maar ze willen wel gewoon ergens wonen”, zegt Yvonne Neef, directeur strategie bij corporatie Woonstad Rotterdam. Al maanden protesteert haar werkgever samen met de andere Rotterdamse corporaties tegen de sloop- en bouwplannen van wethouder Bas Kurvers (VVD).

Belangrijkste twistpunt tussen corporaties en gemeente: hoe groot is nu eigenlijk dat overschot aan woningen voor Rotterdammers met een lager inkomen? Met andere woorden: hoeveel goedkope huur- en koopwoningen kunnen verdwijnen? Kurvers plant tussen 2017 en 2030 een afname van 15.500 zelfstandige goedkope woningen. Duizenden te veel, stellen de corporaties.

Onderdeel van die discussie is de maximale prijs van een koopwoning die ‘goedkoop’ mag heten. Wethouder Kurvers stelde de grens in maart op 220.000 euro en spreekt in een brief aan de gemeenteraad al over verhoging naar 240.000 euro. Tot voor kort lag de Rotterdamse grens op 140.000 euro.

Hoe het kan dat de norm zo snel stijgt? Doordat Kurvers het bedrag laat meestijgen met de huizenprijzen, zeggen Neef en haar collega Melvin Pool van Woonstad Rotterdam. Het aantal goedkope woningen in de stad blijft zo gelijk, wat voor bokkesprongen de woningmarkt ook maakt.

Met de betaalbaarheid van een huis heeft de rekenmethode volgens hen alleen weinig meer te maken. “Wij redeneren liever vanuit de stijging van de inkomens. Ik zou willen dat mijn inkomen net zo hard gestegen was als de huizenprijzen”, zegt Pool.

‘Selectief winkelen’

Er staat meer opmerkelijks in de beleidsplannen van Kurvers. Zo winkelt hij selectief in publicaties van onderzoeksbureaus ABF en Rigo over de Rotterdamse woningmarkt. Het eerste onderzoek gebruikt hij om de woningvoorraad te bepalen, het tweede om het sloopcijfer te berekenen. Door een verschil in definities tussen de rapporten verdwijnen in Rotterdam 1851 goedkope woningen extra.

Ook telt hij 2000 geplande studentenwoningen mee als toekomstige sociale huurwoning, terwijl die eigenlijk in een andere categorie vallen. “Ik vind het zuiverder om dat niet te doen. Want er kan alleen een student in”, zegt hoogleraar Peter Boelhouwer van de TU Delft.

Verder stimuleert Kurvers de corporaties de middenklasse te omarmen. Ze moeten van hem meer sociale huurwoningen aan de vrije markt overlaten en meer gaan bouwen voor middeninkomens. Ook wil hij – enigszins onorthodox – dat de corporaties hun sociale huurwoningen vaker toewijzen aan huishoudens die daar eigenlijk te veel voor verdienen. De wethouder lobbyt in Den Haag voor uitbreiding van de wet die dit mogelijk maakt.

Volgens de corporaties gaan deze plannen ten koste van de groep die ze wettelijk moeten dienen. “Huizen voor mensen met middeninkomens vinden wij ook hartstikke belangrijk. Maar niet ten koste van sociale woningen”, zegt Neef.

Lees ook:

Rotterdam jaagt armen de stad uit

Rotterdam wil meer huizen voor middeninkomens en maakt daarom het overschot aan goedkope woningen groter dan het is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden