Carrière

Meer vrouwen te vinden met banen op hoog niveau

Een huisartsenpost in Venlo.Beeld Koen Verheijden

Er studeren al enkele jaren meer meisjes dan jongens. Nu komt ook het punt dichtbij dat er net zo veel vrouwen als mannen werken in beroepen op hbo- en universitair niveau.

Dat blijkt uit cijfers die het CBS woensdag presenteert. In 2018 was 45 procent van de ‘werkenden in beroepen op het hoogste niveau’, zoals het statistiekbureau het formuleert, vrouw. In 2013 was dat 43 procent.

Wat niet echt een verrassing kan zijn, is dat in technische beroepen, in de IT en op managersfuncties hoogopgeleide mannen zijn oververtegenwoordigd. En hoe. Onder de elektronische inge­nieurs, logistieke managers en IT-managers is bijna geen vrouw te vinden; meer dan 90 procent van deze functies wordt door mannen uitgeoefend.

Verpleegkundigen

In de zorg en het onderwijs vinden we massaal de hbo- en universitair opgeleide vrouwen terug. Meer dan 80 procent van de gespecialiseerde verpleegkundigen is vrouw, net als de leerkrachten op de basisschool. Andere beroepen met meer dan 70 procent vrouwen zijn maatschappelijk werker, psycholoog, socioloog en fysiotherapeut.

Onder de artsen neemt het aandeel vrouwen ook toe. Ze zijn in de meerderheid onder de basisartsen, apothekers en huisartsen. De mannen zijn in de meerderheid bij de medisch specialisten en tandartsen.

Dat het beroepenveld zo verdeeld is, hangt uiteraard voor een groot deel samen met de studiekeuze van jongens en meisjes. In het studiejaar 2018/2019 stonden 748.000 studenten ingeschreven in het hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs. Daarvan was 51,4 procent vrouw en 48,6 procent man.

Management

Bij studierichtingen als diergeneeskunde en -verzorging, welzijn en gezondheidszorg kom je nauwelijks mannelijke studenten tegen. Jongens hebben weer de overhand in de technische hoek, zoals informatica en techniek. Bijna 90 procent van deze studenten is man.

Er is in de afgelopen vijf jaar weinig veranderd als er wordt gekeken naar de beroepen waar mannen of vrouwen oververtegenwoordigd zijn. Ook het aantal vrouwen in managementfuncties groeit nauwelijks. Volgens het CBS speelt daarin zwaar mee dat vrouwen vaker in deeltijd werken dan mannen. En deeltijdwerkers hebben nou eenmaal minder vaak een leidinggevende functie dan voltijdwerkers.

Lees ook:

‘Een vriend van mij deed secretarieel werk, en noemde zichzelf secretaresse’

In het taalgebruik duiken steeds meer genderneutrale woorden op. Kunnen die bijdragen aan meer gelijkwaardigheid tussen de seksen?

Filosofe Griet Vandermassen: Er zijn ambitieverschillen tussen mannen en vrouwen.

Mannen en vrouwen verschillen in motivaties, interesses en prioriteiten, stelt de Vlaamse filosofe Griet Vandermassen. ‘Feministen, doe niet zo krampachtig over gendergelijkheid.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden