EnquêteArbeidsomstandigheden

Meer seksuele intimidatie op de werkvloer na ‘coronadip’

Meer dan een op de vijf jonge vrouwen had in 2021 te maken met ongewenst seksueel gedrag op het werk. Van collega’s, maar nog veel vaker van bijvoorbeeld patiënten of klanten. Beeld ANP XTRA
Meer dan een op de vijf jonge vrouwen had in 2021 te maken met ongewenst seksueel gedrag op het werk. Van collega’s, maar nog veel vaker van bijvoorbeeld patiënten of klanten.Beeld ANP XTRA

Meer dan 10 procent van de vrouwen kreeg in 2021 te maken met ongewenst seksueel gedrag op het werk. Soms is de boosdoener de baas of een collega, maar nog veel vaker een klant of patiënt.

Lukas van der Storm

Seksuele intimidatie op de werkvloer kwam in 2020 ineens een stuk minder voor dan in de jaren ervoor. Maar dat was slechts een eenmalige coronadip, zo blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksinstituut TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2021 gaven zelfs iets meer werkenden dan in de pre-coronajaren aan dat zij met ongewenst seksueel gedrag te maken kregen.

De twee instituten houden de cijfers al jaren bij in de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden. Daarbij werden ditmaal ruim vijftigduizend werknemers tussen de 15 en 75 jaar bevraagd. Over de hele linie – mannen en vrouwen bij elkaar opgeteld – had ongeveer 2 procent te maken met ongewenst seksueel gedrag van collega’s of leidinggevenden. Veel vaker echter zijn het bijvoorbeeld klanten of patiënten die over de schreef gaan: daar maakt 6 procent van de geënquêteerden melding van.

Eén op de vijf jongere vrouwen

De verschillen tussen mannen en vrouwen en tussen verschillende leeftijdsgroepen zijn groot. Jonge vrouwen zitten daarbij duidelijk in de kwetsbaarste situatie. In de groep tussen 15 en 25 jaar kreeg ruim één op de vijf te maken met ongewenst seksueel gedrag van mensen buiten de organisatie. 6 procent had zo’n ervaring met een collega of leidinggevende. Het aantal mannen dat tegen hun zin seksuele aandacht kreeg, ligt ongeveer een factor vijf lager. Maar ook hier springt de leeftijdsgroep tot 25 jaar eruit.

In de lijst met beroepen gaat de zorg met afstand aan kop. 37 procent van de verpleegkundigen had in het afgelopen jaar last van ongewenst seksueel gedrag door een patiënt. Ook verzorgenden, fysiotherapeuten en artsen hebben hier bovengemiddeld vaak mee te maken. Dat geldt ook voor kassamedewerkers en horecapersoneel, bij uitstek beroepen waar veel jongeren werken.

Ook werkdruk neemt weer toe

Ongewenst seksueel gedrag is niet het enige onderwerp waarbij de wenselijke daling in het coronajaar 2020 niet doorzet. Op het gebied van werkdruk en emotionele belasting is eenzelfde patroon te zien. Zo gaf ruim 17 procent van de ondervraagden in 2021 aan burn-outklachten te ervaren. Grofweg evenveel als in 2018 en 2019, maar meer dan de 15,7 procent uit 2020.

Ook geven weer meer mensen aan een baan te hebben met een hoge werkdruk, waarbij de taakeisen hoog zijn en de autonomie laag. Het percentage mensen dat zo’n baan heeft, schommelt al jaren rond de 18 procent, maar daalde in 2020 ineens naar 15 procent. Ook dat cijfer ligt nu in een klap weer nagenoeg op het oude niveau.

Lees ook:

Van hitsige appjes tot aanranding: vrouwen zijn op het werk te vaak niet veilig

Zeker twee miljoen vrouwen krijgen op hun werk te maken met seksuele intimidatie, fysiek of verbaal. Dat blijkt uit een enquête van het CNV.

Seksuele intimidatie in de zorg gaat veel verder dan een tik op de billen

Een op de drie verpleegkundigen krijgt te maken met seksuele intimidatie. Waar lopen zij tegenaan? ‘Inge, als ik aan jou denk, moet ik er een nat washandje bij houden.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden