7,65 procent erbij

Meer loon voor schoonmakers en glazenwassers door cao-akkoord

null Beeld
redactie economie

De 120.000 schoonmakers en glazenwassers in Nederland kunnen de komende drie jaar op meer loon rekenen nu werkgevers en vakbonden CNV en FNV een cao-akkoord hebben bereikt. In totaal gaan ze er 7,65 procent op vooruit. Bovendien gaan de jeugdlonen omhoog om daarmee de branche aantrekkelijk te maken voor jongeren. Ook is er meer aandacht voor scholing van werknemers.

“Wij zijn trots en blij”, zegt Khadija Tahiri, president van FNV Schoonmaak. “Met deze cao zetten we weer belangrijke stappen voor een beter leven voor schoonmakers en worden we beloond voor ons onmisbare werk.”

De nieuwe cao gaat, als ook de leden van de vakbonden ermee instemmen, op 1 januari in. Per 1 april krijgen de schoonmakers dan een loonsverhoging van 3,4 procent. Een jaar later krijgen ze nog eens 2,75 procent en op 1 april 2024 komt er 1,5 procent salaris bij.

Voor jongeren geldt dat 17-jarigen voortaan 80 procent van het loon voor volwassenen gaan verdienen. Dat was 45 procent. In stappen gaat het dan omhoog tot werknemers op 20-jarige leeftijd gelijk betaald krijgen als iedere volwassene. Op die leeftijd krijgen schoonmakers nu nog 75 procent van het volwassen loon.

Jeugdloon afschaffen

De inzet van CNV Vakmensen was om de jeugdlonen helemaal af te schaffen. “Dat is niet gelukt, maar de jeugdlonen gaan per 1 april 2022 wel fors omhoog”, zegt CNV-onderhandelaar Jan Kampherbeek. ‘Voor jongeren onder de 21 jaar stijgt het uurloon straks in één klap met ruim 3 tot 5 euro. Dat maakt het werk natuurlijk wel een stuk leuker.” Tahiri vult aan: “Voor jongeren wordt het aantrekkelijker om in de schoonmaak te gaan werken, zodat wij er nieuwe collega’s bij kunnen krijgen.”

Schoonmakers kunnen straks kiezen om twee jaar voor hun AOW-leeftijd te stoppen met werken. Dat was 1 jaar. Kampherbeek: Dat is belangrijk, want schoonmaakwerk vraagt veel van je lichaam. We zien dat veel oudere schoonmakers moeite hebben om op een gezonde manier hun pensioen te halen.” Oudere schoonmakers in het openbaar vervoer krijgen meer rusttijden als ze in de nacht moeten werken.

Vanaf 2023 krijgen hotelschoonmakers 250 procent loon als ze op feestdagen moeten werken. “Dat is een eerste belangrijke stap naar de terugkeer van de hoteltoeslagen”, aldus Tahiri. “En we hebben nog meer goede afspraken gemaakt. Dit is een heel mooi akkoord. En natuurlijk kunnen dingen altijd beter, maar hier kunnen wij trots op zijn.”

Lees ook:
De economie zit in de lift, maar waar blijft de loonsverhoging?

Werkgevers staan te springen om personeel, de economie groeit en de werkloosheid is laag. Toch schieten de lonen niet omhoog. Hoe zit dat?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden