FNV-leden

Medewerkers Tata steel vrezen voor hun baan en gaan opnieuw actievoeren

FNV-leden van Tata Steel tijdens de drive-inledenvergadering in Beverwijk.Beeld EPA

De fabriekswerkers ageren tegen gedwongen ontslagen. De top van Tata Steel begrijpt dat, maar vreest dat banenverlies onvermijdbaar is. 

Er komen acties bij Tata Steel in IJmuiden, en misschien stakingen, als het Indiase moederbedrijf niet tegemoetkomt aan een reeks eisen van de vakbonden. Die willen de garantie dat er tot medio 2026 geen gedwongen ontslagen vallen bij de Nederlandse tak van Tata Steel. Ook moeten bestaande reorganisatieplannen, die zo’n duizend banen kosten, van tafel. De leiding van het Tata-concern heeft tot woensdag de tijd om op de eisen te reageren.

Leden van de FNV stemden vandaag vóór acties op een vergadering die de annalen van de vakbond wel zal halen. Vanwege het Covid-19-virus was het onmogelijk in een zaal of een tent bijeen te komen. Gekozen werd daarom voor een drive-inledenvergadering. FNV-leden waren opgeroepen om met de auto (of de fiets) naar het grote parkeerterrein van de Beverwijkse Bazaar te komen. Rond tien uur waren daar zo’n vijfhonderd auto’s gearriveerd. Een uur later stemden de aanwezige leden eensgezind voor acties door met groene vlaggetjes te zwaaien.

Grote reorganisatie

Volgens FNV-bestuurder Roel Berghuis zijn stakingen voorlopig niet te verwachten, mogelijk wel korte werkonderbrekingen en langere schafttijden. Maar stakingen horen tot de mogelijkheden, de FNV heeft zijn stakingskassen geopend. “We voeren de druk langzaam op”, zei Berghuis na de drive-inbijeenkomst. Maandag bepaalt een actiecomité de strategie. Korte werkonderbrekingen zijn er in IJmuiden vaker geweest, de afgelopen twee weken nog na het onverwachte vertrek van Theo Henrar, directeur van Tata Steel Nederland. Gestaakt is er al bijna dertig jaar niet meer. Als het zover komt, wil dat nog niet zeggen dat de staalproductie echt plat komt te liggen.

Het is al een tijd onrustig bij het voormalige Hoogovens, waar nu circa negenduizend mensen werken. Eind vorig jaar werd bekend dat Europese tak van Tata, op last van het Indiase moederbedrijf, een grote reorganisatie wilde doorvoeren. Die zou in Nederland 1600 mensen hun baan kosten. In een tweede versie ging het om bijna duizend banen in Nederland, vooral administratieve.

Die reorganisatie moet, eisen de bonden en de centrale ondernemingsraad (Cor), van tafel. Zij willen de garantie dat er tot medio 2026 geen gedwongen ontslagen vallen. Ook eisen ze een plan waarin Tata aangeeft wat het wil met zijn Nederlandse bezit. Dat het staalbedrijf niet meer tot de mondiale top hoort, erkennen ze. Maar het is aan de Tata-directie om daar wat aan te doen en daar geld voor vrij te maken. Als er in de Europese tak gesneden moet worden, moet dat in Engeland gebeuren, vinden de bonden. Tata’s grote staalfabriek in Wales lijdt al jaren verlies.

De laan uit gestuurd

De bonden vinden ook dat de Nederlandse poot een geheel moet blijven. Verdere integratie met de Britse tak zien zij niet zitten, het verplaatsen van administratieve taken naar India evenmin. De bonden vinden juist dat de Nederlandse poot zelfstandiger moet opereren. Ook zijn zij tegen de verkoop van onderdelen of het uitbesteden van taken aan andere bedrijven. Ten slotte eisen zij opheldering over het vertrek van directeur Henrar. Die is volgens de Tata-directie ‘in goed overleg vertrokken’, maar volgens de bonden en de Cor is hij de laan uitgestuurd. Henrar voelde ook niet voor reorganisaties in Nederland. Zijn (gedwongen) vertrek drie weken geleden heeft de onrust in IJmuiden versterkt.

Een dag voor de drive-inbijeenkomst bevestigde de directie van Tata Steel Nederland (exclusief Henrar natuurlijk) in een brief aan het personeel een oude afspraak dat er tot oktober 2021 geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Kostenbesparingen die nodig zijn omdat de resultaten van Tata Steel Nederland momenteel tegenvallen, kunnen wel tot banenverlies lijden. Nederlandse onderdelen, zoals de buizenfabriek in Oosterhout, zullen niet worden verkocht, meldde de directie, die toezegde dat er in de loop van dit jaar een plan komt voor de toekomst van Tata Steel Nederland.

Lees ook:

Hoe voer je actie in coronatijd? Personeel Tata Steel toetert voor zijn weggestuurde baas

Personeel en vakbonden bij Tata Steel Nederland zijn boos vanwege het gedwongen vertrek van directeur Theo Henrar. Dinsdag was er in IJmuiden een onorthodoxe protestbijeenkomst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden