Microchips

Mede dankzij het chiptekort knalt alles eruit bij ASML, van de omzet tot de aandelenkoers

Werknemers van ASML in de fabriek in Veldhoven. Beeld Reuters
Werknemers van ASML in de fabriek in Veldhoven.Beeld Reuters

De wereld schreeuwt om nieuwe computerchips voor in telefoons en auto’s, en kijkt daarom naar het Brabantse ASML. Dat kreeg afgelopen kwartaal een record aan bestellingen binnen.

“Klanten smachten naar onze machines”, zegt topman Peter Wennink van chipmachinefabrikant ASML in een interview met zijn eigen persafdeling. Zo overdreven is die uitspraak van de meestal vrij voorzichtig formulerende Wennink niet. Afgelopen kwartaal kwam er voor 8,3 miljard euro aan bestellingen binnen, maakte hij woensdag bekend. Dat is een absoluut record, en veel meer dan de 4,7 miljard uit het eerste kwartaal van dit jaar.

ASML mag zich monopolist noemen op een lucratieve markt: die van machines om computerchips mee te maken. Chipfabrikanten als Samsung (Zuid-Korea), Intel (VS) en TSMC (Taiwan) moeten in Brabant zijn voor die machines. Voor de jongste generatie – gewicht: 180.000 kilo – betalen ze 130 miljoen euro per stuk.

En dat doen ze graag, want er heerst een wereldwijd chiptekort. Dat is ontstaan in de coronacrisis en experts denken dat dit tot ver in 2022 kan duren. In de auto-industrie, tegenwoordig ook een grootverbruiker van chips, lag de productie er zelfs al even door stil. Chipfabrikanten willen daarom snel veel nieuwe chips produceren en zijn daarvoor afhankelijk van ASML, die daarvoor zo’n beetje als enige de machines kan leveren.

Aan de vraag ligt het in Veldhoven dus niet. Wennink verwacht voor heel 2021 een omzetgroei van 35 procent, waar hij een paar maanden terug nog op 30 procent rekende. Het knelpunt is eerder het tegemoetkomen aan die vraag. Van de nieuwe generatie machines, zogeheten EUV’s, die werken met extreem ultraviolet licht, kan ASML er zo’n 55 per jaar fabriceren. Maar dat aantal is alleen al in het laatste gedeelte van het tweede kwartaal aan bestellingen binnengekomen.

Bestuur wil uitbreiden

Het bestuur bespreekt nu opties om uit te breiden, zegt Wennink. Dat kan door meer mensen en meer apparatuur neer te zetten in hetzelfde aantal vierkante meters, iets wat binnen anderhalf jaar geregeld kan zijn. Als dat niet genoeg blijkt, kunnen er vierkante meters bijgebouwd worden. Dat kost volgens Wennink een jaar of drie. Uiteindelijk hoopt de topman in 2023 op zestig EUV’s per jaar te zitten, en op de langere termijn nog meer.

Er is een tweede manier om te verdienen aan het chiptekort: het upgraden van machines die klanten al hebben staan. Met nieuwe software kunnen er meer chips per uur uit die bestaande machines rollen. Zulke updates waren goed voor een kwart van de totale omzet in het afgelopen jaar (1 van de 4 miljard euro).

Beleggers hoorden het tevreden aan. De koers, die sinds begin dit jaar al bijna met 50 procent omhoogging, steeg woensdagochtend met nog eens ruim 3 procent. Dat zal ook te maken hebben met de aankondiging dat ASML voor 9 miljard euro aan aandelen gaat terugkopen. Dat inkoopprogramma moet voor het eind van 2023 voltooid zijn, mogelijk eerder. Het is een manier om aandeelhouders te paaien: aandelen worden er schaarser door, wat de koers ervan ten goede komt. Eerder kocht ASML al voor 5,2 miljard aan eigen aandelen in.

Lees ook:

Tien vette jaren voor chipmachinefabrikant ASML - en ook voor zijn aandeelhouders

Chipmachinefabrikant ASML meldde deze week recordresultaten. De afgelopen tien jaar stapelde het concern record op record. En de rek is er nog lang niet uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden