Libra

Mastercard en Visa zien af van samenwerking met Facebook voor cryptomunt

Beeld Photo News

Creditcardondernemingen Mastercard en Visa zien af van samenwerking met Facebook om cyptomunt libra op te tuigen. Ze vrezen argwaan van de toezichthouders. 

Als een piñata. Zo werd Facebooks nog te lanceren cryptomunt in de media al omschreven. De libra heeft al heel wat slagen gekregen. En nu weer. Financiële partners als Visa en Mastercard maken terugtrekkende bewegingen, omdat toezichthouders en centrale banken kritiek hebben op de nieuwe munt, schreef The Wall Street Journal dinsdag.

Mastercard en Visa, en mogelijk ook andere bedrijven, zouden meewerken om het betalingsnetwerk achter de libra op te tuigen en te onderhouden. Nu toezichthouders hun zorgen over mogelijke witwas- en terroristische praktijken hebben geuit, wensen de partners zich niet publiekelijk te committeren aan de nieuwe munt. Uit angst in het vizier te komen van diezelfde toezichthouders.

De regels zijn zeer streng

Daar komt nog eens bij dat Europese centrale banken zich krap een maand geleden ook al kritisch uitlieten over de libra op een top over precies dit onderwerp. “Ik wil heel duidelijk zijn”, zei Bruno Le Maire, de Franse minister van financiën stellig. “Onder deze omstandigheden kunnen we de ontwikkeling van een munt als libra niet toestaan op Europese bodem.” Ook Benoît Coeuré van de Europese Centrale Bank zei zich ernstig zorgen te maken. Coeuré waarschuwde nog eens dat de regels voor betaalbedrijven zeer streng zijn. 

komt de in juni door Facebookbaas Mark Zuckerberg gepresenteerde munt er nog wel? Niet in deze vorm, verwacht ING-analist Teunis Brosens. “Facebook leek te denken: dat gaan wij wel even doen. Een munt oprichten die over de hele wereld kan worden gebruikt. Ze hebben zich verslikt in de complexiteit van de regelgeving, die ook nog eens per land verschilt.”

In plaats van een munt voor de hele wereld, verwacht Brosens dat Facebook de libra beperkt zal uitrollen. “Misschien alleen in Afrikaanse landen of in bepaalde Zuid-Amerikaanse landen. Dat past ook bij de ambitie om mensen die geen bank hebben toch de mogelijkheid te bieden om geld over te maken.” 

Meer dan een proefballonnetje

De analist verwacht niet dat de munt helemaal zal verdwijnen. “Dat zou een blamage zijn voor Facebook. Het bedrijf heeft grote woorden gebruikt, de plannen groots gepresenteerd. Dan kun je het je als groot bedrijf niet permitteren om te zeggen: we hebben een proefballonnetje opgelaten en laten het er nu bij.”

Facebook onthulde de libra als een middel dat de potentie heeft het hele financiële systeem te veranderen. Zo kan het worden verstuurd zonder tussenkomst van banken, ook naar het buitenland. In China deed internetreus Tencent eerder al iets vergelijkbaars door betalingen toe te voegen aan de populaire chat-app WeChat. 

Visa en Mastercard zouden in eerste instantie op de libra zijn gesprongen uit vrees de cryptomuntenboot te missen.

Lees ook: 
Facebook verdedigt zijn munt in het hol van de leeuw

Voor Facebook zijn digitale munt libra kan introduceren, heeft het nog een charmeoffensief bij de banken voor de boeg.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden