Opt out claim

Massaclaim tegen Facebook op komst

null Beeld
Redactie Trouw

Facebook krijgt in het Verenigd Koninkrijk te maken met een massaclaim die kan oplopen tot meer dan 2,3 miljard pond (2,8 miljard euro). De juriste Liza Lovdahl Gormsen klaagt het concern aan namens alle Britten die tussen 2015 en 2019 Facebook gebruikten. Zij moesten toen akkoord gaan met oneerlijke gebruikersvoorwaarden waardoor ze gedwongen werden persoonlijke gegevens over te dragen aan het sociale-mediaplatform, stelt Lovdahl Gormsen. Facebook heeft, meent ze, misbruik gemaakt van zijn macht.

Lovdahl Gormsen dient een ‘opt-out-massaclaim’ in, een schadeclaim namens een vooraf omschreven groep die automatisch meedoet aan de zaak, tenzij iemand aangeeft dat niet te willen. Een speciale instantie voor mededingingszaken in, het Competition Appeal Tribunal, buigt zich over de zaak.

Volgens de juriste verdiende Facebook grof geld dankzij alle data over zijn gebruikers die werden verzameld via het socialemediaplatform en functies als Facebook Pixel, dat het surfgedrag van veel mensen volgt voor gepersonaliseerde advertenties.

Facebook stelt dat zijn diensten populair zijn geworden omdat ze van grote waarde waren voor Britse consumenten. Gebruikers van het platform zouden bovendien controle hebben gehad over welke informatie ze met de platforms wilden delen en met wie.

Lees ook:

Consumentenbond mag Facebook aanklagen, stelt adviseur EU-hof

Consumentenorganisaties mogen Facebook aanklagen voor het schenden van de privacy, vindt een belangrijke adviseur van de Europese rechter. Het advies geldt als een goede graadmeter voor het eindoordeel van het hof, dat zich nu over de kwestie moet uitspreken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden