Vegetarische voeding
Marktleider Nestlé voert plantaardig offensief op
Als multinationals op de groene toer gaan, is de kans groot dat die ontwikkeling zich versnelt. Plantaardig tafelen in de testkeuken van Nestlé Nederland: ‘tonijn’ van erwteneiwitten en Kitkat Vegan.
Een revolutie in voeding is te optimistisch uitgedrukt, maar zeker is dat er veel ‘ten groene’ gebeurt in de schappen van de supermarkt. Plantaardige productlijnen in aantrekkelijke verpakkingen moeten de consument overhalen om met hun hoofd te doen wat ze in hun hart al willen: groener en gezonder eten.
“De moderne consument heeft drie redenen om over te schakelen naar plantaardige alternatieven: gezondheid, klimaatzorgen en dierenwelzijn”, zegt directeur voeding Valerie van Schaick van Nestlé Nederland.
Sterke troeven
Als multinationals op de groene (niet per se plantaardige) toer gaan, is de kans groot dat die ontwikkeling zich versnelt. Unilever manifesteert zich met de vleesvervangers van De Vegetarische Slager, FrieslandCampina gaat de boer op met het merk Valess, Vivera doet volop mee met vleesalternatieven en Danone heeft grote plannen met Alpro.
Vandaag zijn we te gast in de testkeuken van de marktleider op het gebied van plantaardige voeding, Nestlé. Op het Nederlandse hoofdkantoor in Amstelveen verfijnen koks voortdurend dit soort verantwoorde hapjes. Het ontwikkelen ervan wordt onder meer gedaan op de Nestlé-campus in Zwitserland.
Met Garden Gourmet en de plantaardige zuivellijn Wunda hebben de Zwitsers sterke troeven in huis. De groene tak van het bedrijf dijt steeds verder uit met nieuwe producten die de planeet moeten ontzien. Vandaag serveren de koks van Nestlé bijvoorbeeld de net verschenen tonijnvervanger Vuna. Gemaakt op basis van erwteneiwitten. De cappuccino met plantaardige melk hebben we dan al op. En eerlijk is eerlijk: die is net echt.
Volgens Van Schaick kunnen we niet langer om het vergroenen van de supermarktschappen heen: “De bevolking groeit, al die monden moeten worden gevoed. Dat kan alleen op een verantwoorde manier door alternatieven te bieden voor vlees en vis.”
Nederland is een geschikt land om nieuwe alternatieven aan de consument voor te schotelen, weet Van Schaick: “Nederlanders houden van variatie en zijn Europees kampioen in het kopen van vleesvervangers. Dat zien wij bijvoorbeeld aan de populariteit van kaas- en spinazieschnitzels. Door covid zijn we bovendien meer thuis gaan koken en meer aan onze gezondheid gaan denken.”
Nog wel drempels weg te nemen
Nestlé mikt vooral op flexitariërs, consumenten die vlees niet geheel hebben afgezworen, maar een of meerdere dagen in de week vleesloos eten. Dat is een groeiende groep. Volgens een enquête vorig jaar van het Centraal Bureau voor de Statistiek zegt 45 procent van de Nederlandse 18-plussers maximaal vier dagen in de week vlees te eten. De Nederlandse markt voor vleesvervangers én andere plantaardige producten – noten, zaden en kikkererwten meegerekend – is volgens Van Schaick nu al goed voor een miljard euro op jaarbasis.
Om ook de allergrootste vleesfanaat over de streep te trekken, zijn nog wel wat drempels weg te nemen. “Vlees is natuurlijk nog altijd dé hoofdrolspeler op je bord. Het is lastig om vervangende producten zo te maken dat ze een vergelijkbare textuur en structuur hebben. Maar ik denk dat wij ze er wel bij kunnen helpen om over te stappen door producten zo lekker en gezond mogelijk te maken.”
Nu is het nog zo dat 60 procent van wat we eten dierlijk is en 40 procent plantaardig. Nestlé wil dat binnen afzienbare tijd andersom hebben. “Ook in restaurants zullen plantaardige recepten straks de prestigeplek op de menukaart zijn.” Dat de vleesvervangers van Garden Gourmet gemiddeld duurder zijn dan vlees is volgens Van Schaick een kwestie van tijd: “Op vlees zit nog veel EU-subsidie. Dat blijft niet zo. Prijzen zullen naar elkaar toe trekken.”
De slogan van Nestlé luidt: Good food, good life. Maakt het bedrijf dat volgens de directeur voeding wel waar met chocoladesnacks als Lion, Kitkat en Rolo? Van Schaick: “Bij een gezond voedingspatroon is er ook ruimte om te kunnen genieten. Maar ook daarin veranderen producten.” We komen de testkeuken dan ook niet uit zonder een Kitkat Vegan geprobeerd te hebben: “Alsjeblieft, net nieuw. Proef en zeg eerlijk wat je ervan vindt”.
Omzetcijfers: Optimistische verwachtingen
Vleesvervangers zijn goed voor 1 procent van de jaaromzet van Nestlé, maar deze tak jaagt die omzet wel omhoog. Mede door de goede verkopen van vleesvervangers en diervoeding steeg de omzet over de eerste negen maanden van dit jaar naar 63,3 miljard Zwitserse franc (bijna 58,9 miljard euro), meldde het bedrijf woensdag. Een stijging van 2,2 procent vergeleken met een jaar geleden.
Aangezien de detailhandel weer op gang is gekomen en consumenten weer levensmiddelen en snacks buitenshuis kopen, verwacht Nestlé dat de omzet aan het eind van het jaar 6 tot 7 procent hoger zal uitvallen dan vorig jaar. Koffie levert de grootste bijdrage aan de inkomsten, met merken als Nescafé, Nespresso en Starbucks, waarvan Nestlé de supermarktverkoop in beheer heeft. In augustus rondde Nestlé de overname af van The Bountiful Company, een Amerikaans bedrijf in voedingssupplementen.
Lees ook:
Nederland is dit jaar anders gaan eten: gezonder en vaker vegetarisch
Nederland is dit jaar anders gaan eten. Meer gemaksvoedsel, meer luxe producten, meer vleesvervangers en plantaardige producten, zegt de directeur van Nestlé Nederland, Fabrice Favero.