Hema

Marcel Boekhoorn truct zich een weg naar de onderhandelingstafel

Marcel Boekhoorn, voormalig eigenaar van Hema.   Beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Marcel Boekhoorn, voormalig eigenaar van Hema.Beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

De rol van Marcel Boekhoorn bij Hema leek uitgespeeld. Maar Hema’s nieuwe eigenaren zijn nog niet van de zakenman af.

Koos Schwartz

‘Angelsaksische investeerders plegen niet de soepelste gesprekspartners te zijn, maar Boekhoorn is ook geen filantroop’, schreef Trouw twee weken geleden toen duidelijk werd dat Hema-eigenaar Marcel Boekhoorn overhoop lag met de schuldeisers van zijn winkelketen. Daar had nog een zinnetje achter moeten staan: ‘En Boekhoorn is ook geen watje’.

Dat de steenrijke, flamboyante Nijmeegse zakenman zijn huid duur pleegt te verkopen, bleek uit onthullingen in Het Financieele Dagblad. Een kleine week geleden staakte Boekhoorn de onderhandelingen met Hema’s schuldeisers. Boekhoorn moest zo’n 50 miljoen aan leningen aflossen maar wilde dat alleen doen als de schuldeisers bereid waren om Hema een deel van zijn enorme schuldenberg kwijt te schelden. Juist die schuldenlast maakte Hema het leven bijzonder lastig en zijn voortbestaan onzeker.

Tot overeenstemming kwamen de partijen niet. Boekhoorn loste niet af en de schuldeisers kregen recht op het onderpand: Hema. Vervolgens sloot de directie van de winkelketen wel een akkoord met de schuldeisers, een groep van waarschijnlijk acht grote investeerders. Zij scholden Hema 450 miljoen euro kwijt (waardoor Hema nog 300 miljoen schuld heeft), maar kregen in ruil daarvoor de aandelen in handen. Zij zijn dus de nieuwe eigenaren. De rol van Boekhoorn, die Hema in 2018 had gekocht, leek uitgespeeld.

Een fiscale trukendoos

Maar uitgespeeld is hij niet. Boekhoorn heeft een fiscale trukendoos geopend. Omdat Hema in sommige jaren verlies leed, heeft het bedrijf recht op compensatie van de fiscus, volgens Het Financieele Dagblad gaat het om zo’n 20 miljoen euro. Die claim op de fiscus zit bij een BV die Boekhoorn onlangs heeft opgericht. Dat bedrag gaat dus aan de nieuwe eigenaren van Hema voorbij.

Dan speelt er nog een kwestie, een fiscaal-juridisch bijzonder ingewikkelde. Die komt grofweg hier op neer, legt fiscalist Roy Peek uit (zelf niet bij de Hema-deal betrokken). De schuldvermindering van 450 miljoen die Hema kreeg, is te beschouwen als een vorm van winst. Als de huidige eigenaren Hema verkopen – en dat zullen ze gaan doen: het zijn investeerders en geen warenhuisrunners – is er een kans dat de fiscus langskomt en die winst belast. Dan moeten de aankomende kopers mogelijk 112 miljoen euro aftikken aan de Belastingdienst. Die wetenschap maakt het voor de huidige eigenaren veel lastiger en minder lucratief om hun warenhuisketen te verkopen. Als mogelijke kopers worden supermarktketen Jumbo en Blokker-eigenaar Michiel Witteveen wel genoemd.

‘Klaar’ met Hema

Al met al lijkt het erop dat de eigenaren niet om Boekhoorn heen kunnen als zij Hema willen verkopen. Dat kan betekenen dat zij hem financiële compensatie moeten geven. De zakenman heeft naar eigen zeggen 115 miljoen euro in Hema gestopt. Maar het kan ook dat Boekhoorn Hema misschien toch terugkoopt. Daags na de mislukte onderhandelingen zei hij tegen de website Follow the Money dat hij ‘klaar was’ met Hema. Maar hij zei ook nog te houden van de keten.

Helemaal zeker weet je het nooit met Boekhoorn. Kijk naar de naam van de bewuste BV: Bonubo, wat zou staan voor ‘Boekhoorns nucleaire bom’. Een bewijs dat de zakenman niet alleen zijn streken, zijn Hemaliefde en zijn dierenliefde (hij is eigenaar van Ouwehands Dierenpark) maar ook zijn aparte gevoel voor humor nog heeft.

Lees ook:

Hema krijgt nieuwe eigenaar (en bedankt de oude: Marcel Boekhoorn)

Winkelketen Hema krijgt een nieuwe eigenaar, maar het is nog niet duidelijk wie dat is. De rol van de huidige eigenaar, zakenman Marcel Boekhoorn die Hema in 2018 kocht, lijkt uitgespeeld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden