Huizenmarkt

‘Makelaars overschrijden ethische grenzen van huizenkopers’

De krapte op de huizenmarkt neemt steeds verder toe.  Beeld ANP, Jeroen Jumelet
De krapte op de huizenmarkt neemt steeds verder toe.Beeld ANP, Jeroen Jumelet

Makelaars negeren massaal de ethische regels rond de aankoop van een huis. Zo wisselen ze onderling informatie uit over biedingen. Ook spelen ze kopers tegen elkaar uit en drijven daarmee bewust de prijzen op. Dit concludeert de Vereniging Eigen Huis (VEH) na een analyse van klachten.

Er kwamen honderden meldingen binnen op het meldpunt Oneerlijke Biedingspraktijken van de VEH. Uit de klachten blijkt dat huizenkopers zonder aankoopmakelaar het vaak wel kunnen schudden in hun poging een huis te bemachtigen. Biedingen worden namelijk niet doorgegeven. Verder is het zonder aankoopmakelaar in veel gevallen schier onmogelijk om een bezichtiging te plannen.

Volgens de VEH is er sprake van een “schrijnend gebrek” aan regels en duidelijke afspraken over verkoopprocedures in de sector. Daardoor overschrijden veel makelaars de ethische grenzen van huizenkopers. De vereniging vindt dat demissionair minister Kajsa Ollongren met makelaarsorganisaties afspraken moet maken om de misstanden uit te roeien. De VEH merkt op dat van makelaars mag worden verwacht dat de bezichtigings- en biedingsprocedures helder en eerlijk zijn en dat die worden gevolgd.

Makelaarsvereniging NVM veroordeelt de ongeoorloofde praktijken bij de aankoop of verkoop van huizen. De vereniging noemt het met het oog op de overspannen markt echter te gemakkelijk om de bal nu alleen neer te leggen bij de makelaars en niet te kijken naar de andere betrokkenen, zoals de huiseigenaren en kopers. “Samen moeten wij het hoofd koel houden in deze oververhitte markt. Dan helpt het niet om naar elkaar te wijzen en de zwartepiet toe te spelen”, aldus de NVM.

De vereniging roept klanten die teleurgesteld zijn in hun makelaar op die daar ook op aan te spreken. Ook is het mogelijk een klacht te melden bij de Geschillencommissie Makelaardij of bij de NVM Tuchtrechtspraak. De NVM gaat de 91 van de 600 klachten bestuderen waarbij concreet een NVM-makelaar is genoemd.

De makelaarsvereniging heeft al eerder bij de VEH geopperd om samen op te trekken tegen misstanden. Dat wilde de VEH niet, waardoor het volgens de NVM nu voelt alsof de leden worden veroordeeld zonder hoor en wederhoor. De NVM wil zo snel mogelijk overleggen met de VEH. (ANP)

Lees ook:

Afspraken tussen makelaars benadelen huizenkopers en -verkopers.

De verhitte woningmarkt in de Randstad zorgt ervoor dat makelaars onderling verboden afspraken maken over de verkoop van huizen, blijkt uit onderzoek van Trouw. Zowel kopers als verkopers worden hierdoor benadeeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden