Tekorteconomie

Maersk verwacht dat containermarkt nog maanden verstoord blijft

De Maersk Batam in de Bosporus.  Beeld Reuters
De Maersk Batam in de Bosporus.Beeld Reuters

Net als andere transportbedrijven kampt Maersk met veel vertragingen, maar dat deerde de omzet niet. De grote rederij denkt dat het tekort aan containers en de hoge prijzen nog maanden aanhouden.

Hans Nauta

Reken er maar op dat de wereldwijde containermarkt tot in het eerste kwartaal van volgend jaar krap blijft, zegt de Deense rederij A.P. Møller - Maersk bij de presentatie van de financiële cijfers. Maersk is een hele grote in de transport; het bedrijf vervoert één op de vijf zeecontainers.

Topman Søren Skou noemt de marktsituatie ‘uitzonderlijk’ en verwijst daarbij naar de sterke vraag in de Verenigde Staten en de vele verstoringen. Het containertransport is het afgelopen jaar duur geworden en dat ziet Maersk terug in de cijfers. Het bedrijf heeft namelijk een recordkwartaal achter de rug. De omzet kwam uit op 14,3 miljard euro en dat is 68 procent meer dan in het derde kwartaal van vorig jaar. De brutowinst is 5 miljard euro.

Tijdens het herstel van de coronacrisis profiteerde het bedrijf van de opleving van China, dat veel produceerde, en van de sterke vraag naar producten in de Verenigde Staten en in Europa. Er ontstonden tekorten aan containers, waardoor de prijzen voor het vrachtvervoer omhoog schoten. Volgens databedrijf Freightos kost een containertransport nu vier keer zoveel als een jaar geleden.

Vertragingen

De ontregeling van het containertransport kent een hele reeks oorzaken: coronabesmettingen in Chinese havens, achterstanden in Amerikaanse havens, en een gebrek aan vrachtwagenchauffeurs in Groot-Brittannië om de containers weg te werken. Het gevolg is dat slechts één op de drie containerschepen in september volgens de dienstregeling aanmeerde, meldt databedrijf Sea-Intelligence.

Bij zes grote containerbedrijven - waaronder Evergreen, bekend door de blokkade van het Suezkanaal - kwam slechts één op de vijf schepen op tijd binnen. Vorig jaar zomer lag de betrouwbaarheid nog boven de 70 procent. Maersk doet het nu iets minder slecht dan de rest en krijgt 44 procent van zijn schepen op tijd in de haven.

Door alle vertragingen was in augustus ruim 12 procent van de capaciteit op de containermarkt niet beschikbaar, berekende Sea-Intelligence verder. Ter vergelijking: dat is alsof een grote subtopper in de markt, zoals het Chinese Cosco, volledig uit de vaart is genomen. Het kan nog wel tot eind 2022 duren voordat de markt weer op orde is, waarschuwt Sea-Intelligence.

De lucht in

Ondertussen ziet Maersk mogelijkheden in de luchtvrachtsector en daarom heeft het twee vrachtvliegtuigen besteld bij Boeing. De vliegtuigen worden ondergebracht bij de Deense luchtvracht-dochter Star Air, die al over elf vrachtvliegtuigen beschikt. Verder koopt Maersk de Duitse luchtvrachtvervoerder Senator International, naar verluidt voor 550 miljoen euro.

Centrale banken en organisaties als het IMF houden de problemen in het internationale transport nauwgezet in de gaten. De inflatie, die in veel landen de kop heeft opgestoken, mag niet uit de hand lopen. Als verkopers de gestegen transportkosten doorberekenen aan hun klanten, zorgt dat voor prijsstijgingen. Ook kan het transport zo duur worden, dat een bestelling in bijvoorbeeld China niet meer uit kan.

Hoewel Maersk flink verdient in deze krappe markt, kijkt het zelf ook naar de gevolgen van de prijsstijgingen. “Enerzijds hebben huishoudens in de VS en Europa veel spaargeld en dat ondersteunt de vraag van consumenten. Maar in hun uitgavenpatroon wordt de dienstverlening waarschijnlijk belangrijker. En scherp stijgende prijzen voor sommige goederen kunnen ervoor zorgen dat consumenten hun koopplannen aanpassen”, schrijft Maersk in het kwartaalverslag. Het noemt de vooruitzichten daarom onzeker.

Lees ook:

Waarom wordt alles opeens zo duur?

Voor benzine betalen we meer dan 2 euro per liter. Energie wordt rap duurder, om over de huizenprijzen nog maar te zwijgen. En ook in de supermarkten dreigt de inflatie nu toe te nemen. De oorzaken lopen uiteen, maar een overkoepelende coronafactor is er ook.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden